• Binnen 2 tot 5 werkdagen geleverd
  • 1.250 m2 Machinepark
  • Gratis op maat
  • Lasersnijden en frezen

Polycarbonaat op maat

Polycarbonaat is een stevig, hard en doorzichtig materiaal. De belangrijkste eigenschap is de enorme stevigheid, namelijk 250 keer sterker dan glas. Daarom wordt het vaak toegepast als veiligheidsbeglazing.

Polycarbonaat lijkt veel op Plexiglas, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Lees hieronder de belangrijke verschillen tussen Plexiglas en Polycarbonaat. Wilt u meer weten over de Polycarbonaat platen van Plexideal? Neem dan contact op met de klantenservice.

Producten aan het zoeken

Plexideal, dé specialist in kunststofplaten op maat!

Polycarbonaat

Veel mensen kennen Polycarbonaat onder de merknamen Lexan, Makrofol, AcroPlus of Titan Sky.

Polycarbonaat staat bekend als de meest slagvaste heldere kunststof in de kunststofindustrie. Daarnaast is het bestand tegen zowel hoge (120˚C) als lage (-30˚C) temperaturen. Ook heeft het een goede chemische resistentie en gaat het lang mee.

Polycarbonaat laat zich goed bewerken en is zeer geschikt om te lasersnijden, zagen, buigen of frezen.

UV-coating voor polycarbonaat platen

Normale Polycarbonaat platen verkleuren in aanraking met zonlicht. Bij buiten gebruik kun je daarom beter kiezen voor Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een speciale uv-coating.

Plexiglas of polycarbonaat

Plexiglas en Polycarbonaat lijken erg op elkaar en zijn beide vergelijkbaar met glas. Ook zijn ze alle twee geschikt voor buitengebruik, maar toch zijn er een aantal verschillen. Welke dat zijn leest u hieronder.

Polycarbonaat plaat

Als het materiaal bestand moet zijn tegen vandalisme en inbraak dan kun je beter voor Polycarbonaat platen kiezen dan voor Plexiglas platen.

Doordat Polycarbonaat 250 keer sterker is dan glas kun je het bijna niet breken. Bovendien scheurt Polycarbonaat niet en is het flexibeler dan Plexiglas.

Plexiglas plaat

Zoek je een kunststof die weersbestendiger is dan Polycarbonaat? Kies dan voor Plexiglas. Plexiglas is 30 keer sterker en 40 keer slagvaster dan glas.

Een nadeel is dat Plexiglas een statische lading opbouwt waardoor het sneller stof aantrekt. Daarnaast heeft Plexiglas brandklasse B2 terwijl Polycarbonaat brandklasse B1 heeft. Dit houdt in dat deze kunststof brandbaarder is dan Polycarbonaat. Hierdoor is het minder brandveilig.

Toepassingen polycarbonaat

Polycarbonaat is een kunststof dat lijkt op glas. Het is tot wel 250 keer sterker dan een glasplaat en 50% lichter van gewicht. Met een lichtdoorlatendheid van 92% is Polycarbonaat zelfs helderder dan glas.

Polycarbonaat is dus een enorm sterk product. Hierdoor wordt het vaak ingezet voor bijvoorbeeld inbraakbestendige beglazing in kantoorgebouwen en winkels.

Doordat de kans op breken minimaal is wordt het ook toegepast in helmvizieren, veiligheidsbrillen, verandadaken en terrasoverkappingen. Enkele andere voorbeelden waarbij Polycarbonaat gebruikt kan worden zijn:

  • Lichtbakken
  • Geluidsschermen
  • Serres
  • Tussendeuren
  • Aquariums

Doordat het zo breed ingezet kan worden, wordt Polycarbonaat in diverse branches toegepast. Denk hierbij aan de medische industrie, machine-industrie, chemische industrie en de bouw.

Wat zijn de voordelen van polycarbonaat?

In één van onze blogs gaan wij uitgebreid in op de vele voordelen van Polycarbonaat. Hieronder vertellen wij u in het kort meer over de pluspunten van dit materiaal en waarom dit materiaal een aanrader is.

Polycarbonaat is sterker dan glas

Polycarbonaat is een kunststof plaatmateriaal en vergelijkbaar met glas. Echter is polycarbonaat tot wel 250 keer sterker dan glas. Daarnaast is het veel flexibeler en stootvaster dan glas. Dit maakt het praktisch onbreekbaar en uitermate geschikt voor “het zware werk”.

Bestand tegen hoge en lage temperaturen

Polycarbonaat is één van de weinige heldere kunststoffen die hoge temperaturen aan kan. Het kan namelijk temperaturen aan tussen de -30˚C en 120˚C. Polycarbonaat is zelfs kortstondig bestand tegen temperaturen tussen de 120˚C en 150˚C. Smelten doet het pas bij 230˚C.

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het moeilijk ontvlambaar is. Hierdoor heeft Polycarbonaat brandklasse B1 gekregen. Dat houdt in dat het brandvertragend werkt. Wanneer het uiteindelijk niet langer bestand is tegen het vuur smelt het.

Licht van gewicht

Polycarbonaat en Plexiglas hebben hetzelfde gewicht. Beide zijn namelijk half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Een Polycarbonaat plaat van bijvoorbeeld 200 cm x 100 cm x 6 mm weegt 14,40 kg. Een glasplaat met dezelfde afmeting weegt 30 kg!

Hierdoor zijn Polycarbonaat platen buitengewoon geschikt voor toepassingen waarbij gewichtsbesparing nodig is zoals bij bushaltes, winkelpuien of grote aquariums.

Hoe vind ik de ideale polycarbonaat plaat?

Wij vinden het belangrijk dat u snel kunt vinden wat u nodig heeft. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Zo kan het zijn dat u op zoek bent naar transparante Polycarbonaat platen, terwijl een ander gekleurde kunststof platen nodig heeft.

Dankzij onze filters vindt u snel wat u nodig heeft. U vult de dikte in die u nodig denkt te hebben en de kleur die u prefereert. Als u niet zeker weet wat u nodig heeft, kunt u altijd bij ons terecht voor vrijblijvend advies.

Polycarbonaat op maat bestellen bij Plexideal

Voor Polycarbonaat op maat zit u bij Plexideal helemaal goed. Wij kunnen dit materiaal perfect op maat voor u maken. Bovendien maken wij hierbij gebruik van meerdere methodes waaronder lasersnijden, buigen, frezen en zagen. Zo weet u zeker dat uw Polycarbonaat plaat exact op maat zal zijn.

Als u twijfelt over welke kunststof platen het meest geschikt zijn voor uw toepassing, kunt u altijd bij ons terecht met uw vragen.

Wij leveren de door u bestelde kunststof polycarbonaat platen snel. Vaak hoeft u maar twee tot vijf werkdagen te wachten.

Bestel Polycarbonaat platen in onze webshop dan  zagen wij ze gratis voor u op maat!