Geplaatst op door mark

De vele voordelen van Plexiglas

Plexiglas is het populairste vervanger voor glas op dit moment. Dat is niet raar, gezien de voordelen waar Plexiglas over beschikt. Zo is dit materiaal qua gewicht een stuk lichter dan glas, maar tegelijkertijd is het 30 keer slagvaster dan glas. Bovendien zijn er vele toepassingen van Plexiglas mogelijk. Zo kan het niet alleen als vervanger van glas gebruikt worden, maar ook voor bijvoorbeeld reclameletters en lichtbakken. Zelfs balustrades en balkonafscheidingen kunnen van dit materiaal gemaakt worden.

Hieronder vertellen we je meer over dit materiaal. Allereerst laten we je zien wat Plexiglas eigenlijk is. Hierbij gaan we dieper in op de eigenschappen van deze kunststof. Vervolgens laten we je zien welke toepassingen er met Plexiglas mogelijk zijn. Tevens tonen we je wat je moet doen om Plexiglas te onderhouden. Mocht je Plexiglas op maat willen bestellen, dan ben je bij Plexideal aan het juiste adres. Zo zagen wij het gratis voor jou op maat!

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is de meest gebruikte benaming voor Polymethylmethacrylaat. Deze kunststof staat ook wel bekend als Perspex, Acrylaat, Altuglas en Oroglas. Plexiglas is een thermoplastische kunststof soort. Dit houdt in dat het zacht wordt bij verhitting, waardoor het eenvoudig vervormd kan worden.

Plexiglas platen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Daarnaast heb je ook keuze uit spiegelend Plexiglas. Wanneer er echter gekozen wordt voor Plexiglas, gaat de voorkeur het vaakst uit naar transparante Plexiglas platen. Dit komt, omdat het veelal wordt gebruikt ter vervanging van glas. Dit is geen onlogische keuze, aangezien Plexiglas veel voordelen heeft ten opzichte van glas.

Hoe wordt Plexiglas gemaakt?

De grondstoffen van Plexiglas zijn aceton, zwavelzuur, waterstofcyanide en methanol. Door deze stoffen onder de juiste omstandigheden samen te voegen ontstaat PMMA. Bij afkoeling ontstaat er een transparante Plexiglas plaat. Alhoewel dit niet de vriendelijkste grondstoffen zijn, is deze kunststof niet schadelijk. Boven 450°C verbrandt het materiaal volledig tot water en koolstofdioxide.

XT en GS plexiglas

Er zijn twee soorten Plexiglas, namelijk geëxtrudeerd Plexiglas (XT) en gegoten Plexiglas (GS). Aan de buitenkant zie je geen verschil, maar toch is dat er wel. Hieronder leggen wij het verschil voor je uit.

Geëxtrudeerd Plexiglas (XT)

XT Plexiglas wordt uitgewalst. Het wordt dus als het ware uitgerekt. Dit creëert spanning in het materiaal, waardoor het breukgevoelig is. Door de breukgevoeligheid is deze kunststof lastiger te bewerken. Dat is ook één van de redenen waarom XT Plexiglas goedkoper dan GS Plexiglas. Het enige grote voordeel is dat XT maatvaster is dan GS. 10 mm geëxtrudeerd Plexiglas is precies 10 mm.

Gegoten Plexiglas (GS)

Gegoten Plexiglas wordt over een platte plaat uitgegoten, waarna het wordt uitgehard. In dit proces wordt Plexiglas dus niet uitgerekt. Hierdoor zit er geen hoge spanning in het materiaal. Dit maakt GS Plexiglas makkelijk bewerkbaar. Echter, zit hier een hoger prijskaartje aan dan aan XT Plexiglas. Daarnaast is gegoten Plexiglas minder maatvast dan geëxtrudeerd Plexiglas. De maat kan dus afwijken. Voorbeeld: 10 mm Plexiglas kan uiteindelijk 10,2 mm zijn.

De voordelen van Plexiglas

Het lijstje van de voordelen van Plexiglas is groot. Deze voordelen geven bovendien antwoord op de vraag: waarom is Plexiglas zo’n goede glasvervanger? Eén van de voordelen van Plexiglas is dat het UV-bestendig is. Ook is het slagvast en verkleurt het niet. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen, zoals:

 • Versplintert niet
 • Plexiglas is goedkoper dan glas
 • 30 keer sterker dan glas
 • 50% lichter dan glas
 • 92% van het licht komt door Plexiglas heen
 • Te gebruiken onder alle weersomstandigheden
 • In meerdere kleuren beschikbaar
 • Duurzaam
 • Smaak-en geurloos
 • Makkelijk bewerkbaar
 • Makkelijk toepasbaar

Versplintert niet

Plexiglas is een kunststof. Kunststof versplintert het niet, maar het breekt in grote stukken af. Hierdoor komen er geen ongewenste scherven vrij. Plexiglas platen zijn in dat geval een goed alternatief voor glas. Daarnaast is Plexiglas makkelijk te verlijmen, waardoor een breuk makkelijk herstelbaar is.

Plexiglas is goedkoper dan glas

Wil je geld besparen? Kies dan voor Plexiglas in plaats van glas. Plexiglas is namelijk veel goedkoper. Ook is het makkelijker op maat te maken dan glas. Het op maat zagen, doet Plexideal gratis.

30 keer sterker dan glas

Eén van de vele voordelen van Plexiglas is dat het niet zomaar breekt. Het is namelijk dertig keer sterker dan glas. Daarnaast is het lichtelijk buigbaar, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is. Plexiglas platen worden daarom veelal gebruikt in dragende en zwaarbelaste constructies, zoals aquaria, daken van carports of voorzetramen.

Plexiglas is lichter dan glas

Glas is 50% zwaarder dan Plexiglas. Plexiglas is dus sterker en lichter dan glas. Omdat het materiaal licht van gewicht is, is het toepasbaar bij producten waarbij grote gewichtsbesparing wenselijk is. Denk bijvoorbeeld aan: Plexiglas windschermen en aquaria. Gewoon glas zou in dat geval te zwaar worden om het makkelijk en optimaal toe te kunnen passen. Bovendien maakt het gewichtsverschil het vervoeren van deze producten een stuk makkelijker.

92% van het licht komt door Plexiglas heen

In vergelijking met glas komt er meer licht door Plexiglas heen. Vooral bij wat dikkere Plexiglas platen is dit verschil goed merkbaar. Deze eigenschap is bijvoorbeeld voordelig wanneer Plexiglas wordt ingezet als frame van een kunstwerk. Zo is het kunstwerk nog beter te bekijken.

Te gebruiken onder alle weersomstandigheden

PMMA is te gebruiken onder allerlei weersomstandigheden. Het is sterk, UV-bestendig, UV-werend en vochtbestendig. Ook verkleurt en verweert deze kunststof niet. Daarnaast isoleert Plexiglas net zo goed als glas. Deze eigenschappen maakt Plexiglas zowel toepasbaar voor binnen als buitengebruik.

In meerdere kleuren beschikbaar

kleuren-plexiglas

Onze Plexiglas platen zijn in vele kleuren beschikbaar. Bij Plexideal kan je kiezen uit: mat, helder, fluoriderende, spiegelende en transparante Plexiglas platen. De standaardkleuren die wij aanbieden zijn:

 • Rood
 • Oranje
 • Blauw
 • Groen
 • Geel
 • Zwart
 • Wit
 • Grijs

Naast deze standaardkleuren zijn ook andere kleuren beschikbaar. Hierdoor is Plexiglas voor verschillende doeleinden toepasbaar.

Duurzaam

Plexiglas heeft een lange levensduur. Wanneer het goed wordt onderhouden kan het lang mee. Deze kunststof is makkelijk schoon te houden. Vuil hecht zich namelijk moeilijk aan het materiaal. Is het toch vies geworden? Met een microvezeldoek kan je het materiaal schoonmaken zonder krassen achter te laten. Zo blijft Plexiglas er zo goed als nieuw uitzien.

Smaak-en geurloos

PMMA (Plexiglas) is smaak-en geurloos. Hierdoor is het uiterst geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Maatbekers worden hier bijvoorbeeld ook van gemaakt.

Makkelijk bewerkbaar

Plexiglas is een thermoplast en is dus vervormbaar bij hitte. Hierdoor valt het makkelijk in allerlei vormen te buigen. Dit materiaal is echter niet koud te buigen. Verder is het zagen, lasersnijden, buigen en frezen van dit type kunststof erg eenvoudig.

Nadeel Plexiglas

Plexiglas heeft dus veel voordelen. Echter heeft het ook een paar nadelen. Eén van de nadelen is dat Plexiglas niet krasbestendig is. Om krassen te voorkomen is het belangrijk om het goed te onderhouden. Uiteraard kunnen er in verloop van tijd alsnog krasjes ontstaan in het materiaal. Dit is echter op te lossen door het te polijsten.

Niet hittebestendig

Op de vraag: is Plexiglas hittebestendig? is het antwoord: nee. Plexiglas is niet hittebestendig. Dit is één van de weinige tekortkomingen van deze kunststof plaat soort. Plexiglas is brandbaar, waardoor het om veiligheidsredenen niet overal toegepast mag worden. Zo mag Plexiglas bijvoorbeeld niet gebruikt worden als raam in een voertuig of als afscherming bij hittebronnen.

Plexiglas onderhoud

Eén nadeel van PMMA / Plexiglas is dat het gevoeliger is voor krassen in vergelijking met standaard glas. Hier dien je rekening mee te houden als je Plexiglas gaat schoonmaken. Het is aan te raden om Plexiglas goed te onderhouden. Hierdoor verleng je niet alleen de levensduur van dit materiaal, maar zo laat je deze kunststof er ook een stuk beter uitzien. Zo heb je langer plezier van, op welke manier Plexiglas ook wordt toegepast. Maar hoe pak je het schoonmaken van deze kunststof het beste aan?

Plexiglas schoonmaken

Wat heb je nodig om Plexiglas schoon te maken?

 • Een zachte, niet pluizende doek (zoals een microvezeldoek)
 • Emmer
 • Schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel
 • Antistatische reiniger

Ten eerste is het belangrijk dat je een zachte, niet-pluizende doek gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is een microvezeldoek. Daarnaast heb je een emmer nodig. Deze emmer dien je te vullen met lauwwarm water in combinatie met een schoonmaakmiddel. De verhoudingen die je hierbij hanteert is ruim water en maar een klein beetje van het schoonmaakmiddel. Het is ook handig om een antistatische reiniger bij de hand te hebben. Waarvoor dit middel gebruikt wordt, vertellen we je verderop in deze blog.

Soort schoonmaakmiddel

Als schoonmaakmiddel kun je gebruik maken van een afwasmiddel. Het gebruik van Glassex raden wij af, omdat dit middel geen vaste vuildeeltjes oplost. Hierdoor loop je het risico dat je het materiaal bekrast, doordat deze deeltjes aan het doek blijven zitten. Door het gebruik van een afwasmiddel te combineren met het regelmatig uitspoelen van de microvezeldoek voorkom je dat dergelijke kleine deeltjes schade aanbrengen op het oppervlak. Het is daarnaast helemaal een afrader om gebruik te maken van chemische schoonmaakmiddelen. Deze middelen zorgen voor een onherstelbare waas. Dat is het laatste waar je op zit te wachten.

Hoe kun je het beste Plexiglas schoonmaken?

Eén van de voordelen is dat Plexiglas makkelijk schoon te maken is. Je dient wel een aantal stappen te ondernemen om te voorkomen dat je de ondergrond per ongeluk bekrast. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hierboven vertelden we je al om een zachte doek te gebruiken die bij voorkeur niet pluist. Een microvezeldoek is een goede optie hiervoor. Spoel dit doek regelmatig. Dit lijkt je misschien overbodig en een hoop gedoe, maar toch krijgen wij geregeld van klanten te horen dat zij per ongeluk hun Plexiglas op deze wijze hebben beschadigd. Pas hier dus goed mee op.

Antistatische reiniger

Het is belangrijk om vooraf met een antistatische reiniger over het oppervlak te gaan. Plexiglas kan statisch geladen worden. Door deze statische lading neemt de kans op het maken van krassen toe. Een antistatische reiniger voorkomt dat het oppervlak statisch kan worden. Bovendien is het gebruik van een antistatische reiniger een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je niet dagelijks je Plexiglas hoeft te ontdoen van stof. Hierna kun je simpelweg met een natte microvezeldoek het oppervlak grondig reinigen. Spoel het doek regelmatig en gebruik niet teveel kracht als je met het doek over het oppervlak gaat.

Toepassingen van Plexiglas

Plexiglas kun je op diverse manieren toepassen. Dit komt onder andere doordat het eenvoudig vervormd kan worden. Hierdoor zijn de toepassingen van dit materiaal vrijwel grenzeloos. Zo wordt deze kunststof bijvoorbeeld vaak gebruikt in dierentuinen voor onder meer grote aquaria en bassins. Ook voor winkeldisplays kun je kiezen voor Plexiglas. Het is tevens een optie voor reclameletters binnen en buiten. Andere soorten toepassingen van Plexiglas zijn:

Plexiglas wordt dus veelal toegepast als vervanger voor glas. Dit komt, omdat het sterker, lichter en goedkoper is dan glas. Bovendien versplintert dit materiaal niet in geval van schade.

Plexiglas tijdens Covid-19

Tijdens de Corona uitbraak zijn Plexiglas platen vaak gebruikt als spatschermen en vergelijkbare soorten afscheidingen. Hierdoor kon men in winkels de 1,5 meter afstand beter handhaven.

Sectoren waar Plexiglas voor wordt gebruikt

Het is een populaire optie in sectoren zoals de reclame-industrie, jacht- en modelbouw. Ook kleine objecten kunnen van dit materiaal gemaakt worden. Een goed voorbeeld hiervan is een sleutelhanger.

Plexiglas bestellen op maat

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er diverse toepassingen mogelijk met deze kunststof, omdat Plexiglas vele voordelen heeft. Dit materiaal is een uitstekende vervanger van glas. Het is licht, 30 keer sterker dan glas, het kan in verscheidene vormen geproduceerd worden en het laat veel licht door. Bovendien is het niet moeilijk om dit materiaal te onderhouden.

Bestellen bij Plexideal

Bij Plexideal ben je aan het juiste adres voor Plexiglas op maat. Met behulp van onze machines kunnen wij Plexiglas zagen, frezen, lasersnijden en buigen. Zo ontvang je altijd het product dat je nodig hebt. Bij ons heb je bovendien keuze uit verschillende kleuren en afmetingen. In onze webshop kun je de prijs eenvoudig berekenen en kunststof platen bestellen.

Snelle levering en goede prijzen

Plexideal staat bekend om zijn goede prijzen en de snelle levering. Je hoeft dus niet lang te wachten op je bestelling. Neem gerust een kijkje op onze website en ontdek zelf de mogelijkheden. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je door.