Geplaatst op door mark

Wat is plexiglas?

PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat. Het wordt in de volksmond vaak plexiglas, oroglas, perspex of altuglas genoemd. De grondstoffen van plexiglas zijn aceton, zwavelzuur, waterstofcyanide en methanol. Door deze stoffen onder de juiste omstandigheden samen te voegen ontstaat PMMA. Bij afkoeling ontstaat er een transparante plexiglas plaat. Alhoewel dit niet de vriendelijkste grondstoffen zijn, is plexiglas niet schadelijk. Boven 450°C verbrandt het materiaal volledig tot water en koolstofdioxide. 

Plexiglas wordt bij verhitting zacht, waardoor je het in allerlei vormen kan buigen. Plexiglas is toepasbaar als (spat)scherm, geluidsscherm, douchewand, voorzetraam, reclamebord, vitrine, windscherm, maatbeker en nog veel meer. Eigenlijk wordt plexiglas veelal toegepast als vervanger voor glas. Dit komt, omdat het sterker, lichter en goedkoper is dan glas.

XT en GS plexiglas

Er zijn twee soorten plexiglas, namelijk geëxtrudeerd plexiglas (XT) en gegoten plexiglas (GS). Aan de buitenkant zie je geen verschil, maar toch is dat er wel. De verschillen tussen beide plexiglas soorten staan hieronder beschreven.

Geëxtrudeerd plexiglas (XT)

XT plexiglas wordt uitgewalst. Het wordt als het ware uitgerekt. Dit creëert spanning in het materiaal, waardoor het breukgevoelig is. Door de breukgevoeligheid is het kunststof lastiger te bewerken. Dat is ook één van de redenen waarom XT plexiglas goedkoper dan GS plexiglas. Het enige grote voordeel is dat XT plexiglas maatvaster is dan GS plexiglas. 10 mm geëxtrudeerd plexiglas is precies 10 mm. 

Gegoten plexiglas (GS)

Gegoten plexiglas wordt over een platte plaat uitgegoten, waarna het wordt uitgehard. In dit proces wordt plexiglas dus niet uitgerekt. Hierdoor zit er geen hoge spanning in het materiaal. Dit maakt GS plexiglas makkelijk bewerkbaar. Echter, zit hier een hoger prijskaartje aan dan aan XT plexiglas. Daarnaast is gegoten plexiglas minder maatvast dan geëxtrudeerd plexiglas. De maat kan dus afwijken. Voorbeeld: 10 mm plexiglas kan uiteindelijk 10,2 mm zijn.

Is plexiglas hittebestendig?

Plexiglas is niet hittebestendig. Dit is één van de weinige tekortkomingen van deze kunststof plaat soort. Plexiglas is brandbaar, daarom mag dit materiaal om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Zo mag plexiglas niet gebruikt worden als raam in een voertuig of als afscherming bij hittebronnen.

De voordelen van plexiglas

Eigenschappen van plexiglas brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het UV-bestendig, slagvast en het verkleurt niet. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen, zoals:

 • Versplintert niet
 • Plexiglas is goedkoper dan glas
 • 30 keer sterker dan glas
 • 50% lichter dan glas
 • 92% van het licht komt door plexiglas heen
 • Te gebruiken onder alle weersomstandigheden
 • In meerdere kleuren beschikbaar
 • Duurzaam
 • Smaak-en geurloos
 • Makkelijk bewerkbaar

Versplintert niet

Plexiglas is een kunststof. Kunststof versplintert het niet, maar het breekt in grote stukken af. Plexiglas platen zijn in dat geval een goed alternatief voor glas. Omdat het niet versplintert komen er geen ongewenste scherven vrij. Daarnaast is plexiglas makkelijk te verlijmen, waardoor een breuk makkelijk herstelbaar is. 

Plexiglas is goedkoper dan glas

Wil je geld besparen? Kies dan voor plexiglas i.p.v. glas. Plexiglas is namelijk veel goedkoper. Ook is het makkelijker op maat te maken dan glas. Het op maat zagen, doet Plexideal gratis.

30 keer sterker dan glas

Plexiglas breekt niet zomaar. Het is namelijk dertig keer sterker dan glas. Daarnaast is het lichtelijk buigbaar, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is. Plexiglas platen worden daarom veelal gebruikt in dragende en zwaarbelaste constructies, zoals aquaria, daken van carports of voorzetramen.

Plexiglas is lichter dan glas

Glas is 50% zwaarder dan plexiglas. Plexiglas is dus sterker en lichter dan glas. Omdat het materiaal licht van gewicht is, is het toepasbaar bij producten waarbij grote gewichtsbesparing wenselijk is. Denk bijvoorbeeld aan: plexiglas windschermen en aquaria. Dit maakt het vervoeren van deze producten een stuk makkelijker.

92% van het licht komt door plexiglas heen 

In vergelijking met glas komt er meer licht door plexiglas heen. Vooral bij wat dikkere plexiglas is dit verschil goed merkbaar. Deze eigenschap is bijvoorbeeld voordelig wanneer plexiglas wordt ingezet als frame van een kunstwerk. Zo is het kunstwerk nog beter te bekijken.

Te gebruiken onder alle weersomstandigheden

PMMA is te gebruiken onder allerlei weersomstandigheden. Het is sterk, UV-bestendig, UV-werend en vochtbestendig. Ook verkleurt en verweert deze kunststof niet. Daarnaast isoleert plexiglas net zo goed als glas. Je hebt daardoor geen extra warmteverlies in huis. Deze eigenschappen maakt plexiglas zowel toepasbaar voor binnen als buitengebruik. 

In meerdere kleuren beschikbaar

Onze plexiglasplaten zijn in vele kleuren beschikbaar. Bij Plexideal kan je kiezen uit: mat, helder, fluoriderende, spiegelende en transparante plexiglas platen. De standaardkleuren die wij aanbieden zijn: 

 • Rood
 • Oranje
 • Blauw
 • Groen
 • Geel
 • Zwart
 • Wit
 • Grijs

Naast deze standaardkleuren zijn ook andere kleuren beschikbaar. Dit maakt plexiglas voor verschillende doeleinden toepasbaar. 

Duurzaam

Plexiglas heeft een lange levensduur. Wanneer het goed wordt onderhouden kan het lang mee. Deze kunststof is makkelijk schoon te houden. Vuil hecht zich namelijk moeilijk aan het materiaal. Is het toch vies geworden? Met een microvezeldoek kan je het materiaal schoonmaken zonder krassen achter te laten. Zo blijft plexiglas er zo goed als nieuw uitzien.

Smaak-en geurloos

PMMA is smaak-en geurloos. Hierdoor is het uiterst geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Maatbekers worden hier bijvoorbeeld ook van gemaakt.

Makkelijk bewerkbaar

Plexiglas is een thermoplast. Daardoor is het bij hitte vervormbaar. Het valt makkelijk in allerlei vormen te buigen, omdat het materiaal niet versplintert. Dit maakt zagen, lasersnijden, buigen en frezen van dit type kunststof erg eenvoudig. 

Plexiglas bestellen op maat

Bij Plexideal kan je plexiglas platen op maat bestellen. Wij bewerken plexiglas op allerlei manieren. Zo kunnen wij het zagen, lasersnijden, buigen, frezen en graveren. Er is keuze uit verschillende kleuren en afmetingen. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u door. Wilt u een plexiglas plaat op maat bestellen? Vraag dan gemakkelijk een offerte aan via het contactformulier