Geplaatst op door koen

Plexiglas heeft vele voordelige eigenschappen, waardoor je het op meerdere manieren kan bewerken. Dit maakt Plexiglas toepasbaar voor verschillende doeleinden. In deze blog leggen wij uit wat Plexiglas is, welke voordelen Plexiglas heeft, hoe wij dit kunnen bewerken en hoe jij dit vervolgens kan toepassen.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een naam die vaak wordt gebruikt voor PMMA. PMMA is een kunststof die veelal wordt toegepast als vervanger van glas. Dat komt, omdat Plexiglas goedkoper, lichter en sterker is dan glas. Daarnaast heeft Plexiglas nog vele andere voordelige eigenschappen. In de blog: de vele voordelen van Plexiglas lees je hier meer over.

Plexiglas bewerken

Plexiglas kan op verschillende manieren bewerkt worden. Zo is het mogelijk om Plexiglas te buigen, zagen, frezen, boren en lasersnijden. Voor het bewerken is het wel belangrijk dat de juiste Plexiglassoort wordt gekozen. Er zit namelijk een verschil in budget Plexiglas en normale Plexiglas. Budget Plexiglas (geëxtrudeerd Plexiglas) kan tijdens het bewerken sneller breken. Dit komt door de manier waarop het geproduceerd is. Normaal Plexiglas (gegoten Plexiglas) is sterker en zal daardoor minder snel breken.

Plexiglas zagen

Heb je op maat gezaagde Plexiglas platen nodig? Bij Plexideal maken wij dit gratis voor jou op maat. Zelf Plexiglas zagen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Het is dan wel aan te raden om gebruik te maken van gegoten Plexiglas in plaats van geëxtrudeerd Plexiglas. Bij gegoten Plexiglas heb je namelijk minder kans op breuken. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten om Plexiglas goed te kunnen zagen. Welke punten dit precies zijn lees je in de blog: Plexiglas zagen.

Plexiglas buigen

Plexiglas heeft thermoplastische eigenschappen. Hierdoor is het zeer makkelijk te buigen. Met onze buigmachine buigen wij Plexiglas op maat. Tijdens het buigen controleren wij of de plek waar de buiging moet plaatsvinden week is. Wanneer dit het geval is, buigen wij de plaat. Daarna fixeren wij de buiging en laten wij het Plexiglas afkoelen. Op die manier blijft de plaat in de juiste stand staan. Gebogen Plexiglas kan bijvoorbeeld toegepast worden als: vogelhuisje, reclamebord, luifel, machinekap, lichtkoepel of aquaria.

Plexiglas boren

Wanneer je over de juiste gereedschap beschikt, kun je Plexiglas ook boren. Dit is alleen bij gegoten Plexiglas mogelijk, omdat geëxtrudeerd Plexiglas tijdens het boren hoogstwaarschijnlijk gaat scheuren of breken. Bij het boren van Plexiglas is het belangrijk dat de boor niet splinternieuw is. De scherpe snijhoek kan namelijk in de plaat gaan happen, waardoor de plaat uitscheurt. Zorg er daarom eerst voor dat de scherpte van de snijhoek weg is voordat je in het plexiglas boort. Dit kan bijvoorbeeld door eerst in een stuk hout te boren. Daarna is de scherpte er voldoende af en is de boor geschikt om in plexiglas te boren.

Plexiglas frezen

Alle materiaalsoorten die wij aanbieden kunnen wij frezen. Tijdens het frezen worden stukken Plexiglas verwijderd. Dit doen wij middels een CNC freesmachine. Deze frees kan in radiale en axiale richting snijden. Wij gebruiken de CNC frees bij complexe vormen zoals diagonale snedes en cirkels. Zo kunnen wij ieder gewenste design uit onze Plexiglas platen halen. 

Plexiglas lasersnijden

Plexiglas kan je ook lasersnijden. In tegenstelling tot gezaagde Plexiglas hoef je lasergesneden Plexiglas niet te polijsten of splinters weg te werken. Dat komt, doordat de laser op 0,1 millimeter nauwkeurig kan lasersnijden en hierbij het materiaal nauwelijks aantast.

Wanneer je Plexiglas super gedetailleerd wilt bewerken, is lasersnijden een uitstekende optie. Naast het feit dat de laserstraal flinterdun is, kan de laser erg makkelijk van richting veranderen. Zo kunnen kleine details gerealiseerd worden. Hierdoor kun je lasergesneden Plexiglas toepassen voor:

 • Emblemen
 • Machine onderdelen
 • Deurbord
 • Naamplaten
 • Reclameborden
 • Vitrinekasten
 • Spiegels
 • Tafels
 • Ruiten
 • Daken
 • Balustrades
 • Douchedeuren
 • Voorzetramen
 • Veranda’s of overkappingen

Plexiglas bewerken bij Plexideal

Plexiglas kun je dus op diverse manieren bewerken en toepassen. Bij Plexideal kun je terecht voor het zagen, buigen, frezen en lasersnijden van Plexiglas. Het op maat zagen doen wij helemaal gratis! Heb jij een Plexiglas plaat op maat nodig? Bekijk dan ons assortiment, vul de gewenste maten in en wij gaan direct voor je aan de slag. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij nemen graag alle mogelijkheden met jou door.