Geplaatst op door Bakschik

Verschil Plexiglas & Polycarbonaat

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is: “Wat is het verschil tussen Plexiglas en Polycarbonaat? Ze zien er inderdaad hetzelfde uit, want ze zijn beide helder, isolerend en chemisch bestendig. In deze blog gaan wij wat meer vertellen over de verschillen tussen Plexiglas en Polycarbonaat.

Plexiglas (Acrylaat/Acrylglas/PMMA)

Plexiglas staat bekend als een glasvervanger. Het is namelijk helderder dan glas en ook nog eens sterker dan glas. Daarnaast is het uv- en weersbestendig, waardoor je het ook buiten kunt toepassen. Bovendien is Plexiglas veiliger dan glas, omdat het in grote stukken knapt als het stuk gaat, terwijl glas grotendeels versplintert.

Twee nadelen van Plexiglas is dat het krasgevoelig is en stof aantrekt. Gelukkig kun je deze problemen oplossen door bijvoorbeeld:

  • Antistatische spray te gebruiken
  • Krassen te voorkomen door Plexiglas met een microvezeldoek schoon te maken
  • Bij krassen het Plexiglas te polijsten

Polycarbonaat

Polycarbonaat is nog sterker dan Plexiglas en enorm slagvast. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is het flexibeler en brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend werkt.

Eén nadeel van Polycarbonaat is dat het op lange termijn (2 à 3 jaar) verkleurt. Mocht je Polycarbonaat toch buiten willen toepassen, dan zijn er speciale Polycarbonaat platen te koop die voorzien zijn van een uv-coating, waardoor het niet verkleurt.

Verschillen in eigenschappen:

Plexiglas Polycarbonaat
30x sterker dan glas 250x sterker dan glas
Niet heel flexibel Heel flexibel
Brandbaar (b2) Brandvertragend (b1)
Niet vandalismebestendig Vandalismebestendig
Goed te polijsten Niet te polijsten
Vergeelt buiten niet Vergeelt buiten, tenzij beschermd met een UV-coating

Plexiglas en Polycarbonaat bestellen

Weet je inmiddels welke kunststof het beste bij jouw toepassing past en wil je het graag op maat bestellen? Bij Plexideal kun je Plexiglas en Polycarbonaat, maar ook andere kunststoffen zoals Trespa, Dibond, Polyethyleen bestellen. Wij zagen het zelfs gratis voor je op maat!

Heb je ook andere bewerkingen nodig in het plaatmateriaal? Ook dan kun je bij Plexideal terecht. Naast het zagen bieden wij namelijk ook het lasersnijden, frezen en buigen van kunststof aan.

Advies nodig?

Neem voor vragen of advies gerust contact met ons op. Dit kan via info@plexideal.nl of door te bellen naar 0591-745220. Wij helpen je graag verder!

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook eens onze blogpagina met andere Plexideal gerelateerde onderwerpen!