Geplaatst op door Bakschik

Verschil plexiglas & polycarbonaat

Een vraag die veel voorkomt, wat is nou het verschil tussen plexiglas en polycarbonaat? Ze zien er inderdaad hetzelfde uit, beide helder en transparant. In deze blog gaan wij wat meer vertellen over de verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat.

Plexiglas:
Plexiglas staat ook wel bekend om 2 hoofdkenmerken. Ten eerste staat plexiglas bekend als glasvervanger (door de hoge transparant en -helderheid) en ten tweede is Plexiglas ook meer krasbestendig dan polycarbonaat. Een andere pluspunt waarom plexiglas veel gebruikt wordt, komt doordat plexiglas een lange levensduur heeft en een uv bestendige laag heeft, waardoor het goed tegen warmte kan. Plexiglas barst als het stuk is, dat in tegendeel met gewoon normaal glas dat in honderden stukken valt.

Polycarbonaat:
Polycarbonaat is algemeen bekend om verschillende redenen. Ten eerste is polycarbonaat erg slagvast. Als voorbeeld kunt u denken aan de bescherm schilden van de ME of de Politie. Een andere eigenschap is in feite hetzelfde als plexiglas en dat is dat het transparant is en licht doorlaat (88%). Polycarbonaat is integendeel met plexiglas ook meer flexibel en barst minder snel. Het heeft een lange levensduur en is erg brandbestendig. Als het in aanraking komt met vuur kan het niet in de brand op gaan maar daarbij smelt polycarbonaat. Het is makkelijker te snijden en te boren dan plexiglas met de juiste gereedschappen. Polycarbonaat is in het algemeen 20/30% duurder dan plexiglas.

Verschillen in eigenschappen:

Plexiglas

Polycarbonaat

17x sterker dan glas 250x sterker dan glas
92% lichtdoorlatend 88% lichtdoorlatend
Goed te polijsten Niet te polijsten
Minder chemisch bestendig Meer chemisch bestendig
Krasbestendig Minder krasbestendig
Vergeelt niet met de tijd Vergeelt met de tijd door UV straling

 

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook eens onze blogpagina met andere Plexideal gerelateerde onderwerpen!