Geplaatst op door mark

Plexiglas heeft behoorlijk veel voordelen ten opzichte van glas. Echter is Plexiglas krasgevoeliger dan glas. Gelukkig kun je krassen in Plexiglas verwijderen met polijstmiddel of krasverwijderaar.

In deze blog leggen wij uit hoe je krassen kunt voorkomen en op welke manier je krassen uit Plexiglas kunt halen. Ook geven wij tips om de plaat weer als nieuw eruit te laten zien.

 

Krassen voorkomen op Plexiglasplexiglas krassen verwijderen en schoonmaken

Tijdens het schoonmaken van Plexiglas wil je krassen en beschadigingen voorkomen. Om dit te voorkomen zijn er een aantal punten waar je op kunt letten, namelijk:

  1. Maak Plexiglas niet schoon met een schuursponsje
  2. Gebruik geen Spiritus of Glassex
  3. Gebruik geen thinner, wasbenzine of aceton

Het is niet verstandig om het Plexiglas schoon te maken met een schuursponsje. Ook kun je beter geen gebruik maken van Spiritus of Glassex.

Deze schoonmaakmiddelen halen zand en stof namelijk niet goed weg. Bovendien kan de schuurspons in combinatie met overgebleven vuilresten zorgen voor krassen.

Gebruik daarnaast nooit chemische schoonmaakmiddelen zoals thinner, wasbenzine of aceton. Dit maakt het Plexiglas week en zorgt voor een permanente waas op het materiaal.

Maak Plexiglas dus “gewoon” schoon met een microvezeldoekje en een sopje van groene zeep.

 

Krassen uit Plexiglas verwijderen

Gegoten Plexiglas (GS) kan zowel handmatig als machinaal gepolijst worden. Geëxtrudeerd Plexiglas (XT/budget Plexiglas) kan je alleen handmatig polijsten.

Handmatig polijsten kan door middel van een microvezeldoek en polijstmiddel, zoals Zvizzer of Quixx. Deze middelen zijn tevens geschikt bij het machinaal polijsten van Plexiglas.

Machinaal polijsten kan met een polijst- of lamswollen steunschijf die je op de boormachine plaatst.

1 – Bepaal de diepte van de kras

Bepaal de diepte van de kras door jouw vingernagel in de kras te plaatsen. Als jouw nagel lichtjes blijft haken in het Plexiglas dien je de krassen eerst weg te schuren, voordat je het gaat polijsten.

Blijft jouw nagel niet haken? Dan kun je stap 3 en 4 overslaan.

2 – Maak het Plexiglas schoon

Maak het Plexiglas schoon met een microvezeldoek en een lauwwarm sopje van groene zeep (huishoudzeep).

Spoel de microvezeldoek regelmatig uit om krassen door achtergebleven vuilresten te voorkomen. Dep het Plexiglas vervolgens droog met een schone droge doek.

3 – Schuur de krassen weg

Schuur de krassen weg met een waterproof schuurpapiertje. Gebruik hiervoor korrel 1000. Maak het schuurpapier of het Plexiglas nat. Schuur de krassen vervolgens uit het Plexiglas.

Is de kras weg? Dan kun je het gebied rondom de kras schuren met korrel 2500. Houd tijdens het schuren de oppervlakte goed vochtig.

4 – Herhaal stap 2.

5 – Verdeel een klein beetje polijstmiddel op het Plexiglas

Verdeel een klein beetje polijstmiddel op het Plexiglas. Polijst de kras vervolgens met een polijstmachine of een microvezeldoek. Voor diepe krassen kun je Zvizzer Heavy cut polijstmiddel gebruiken.

Kleinere krassen kun je verwijderen met een krasverwijderaar, zoals Xerapol. Maak tijdens het polijsten ronde bewegingen en blijf niet te lang op één plek polijsten. Maak het gepolijste gedeelte tussendoor schoon om de glans en kras te beoordelen.

Is de kras niet meer zichtbaar? Dan kun je Plexiglas napolijsten met Zvizzer Fine cut polijstmiddel of Autosol krasverwijderaar.

6 – Maak het Plexiglas schoon met een natte doek en dep het droog.

Maak het Plexiglas schoon met een natte doek en dep het droog. Verdeel het polijstmiddel over de gehele oppervlakte en begin met napolijsten. Dit kan met een schoon microvezeldoekje of een napolijstschijf.

Houd de machine in beweging om warmteontwikkeling te voorkomen. Teveel warmte kan namelijk leiden tot vervorming in het Plexiglas.

7 – Gebruik na het napolijsten een reinigings- en conservingsmiddel

Gebruik na het napolijsten een reinigings- en conservingsmiddel om het Plexiglas langer glanzend te houden. Hiervoor kun je Burnus gebruiken. Burnus heeft ook nog eens een antistatische werking, waardoor het Plexiglas geen stof aantrekt.

Mocht je met Autosol het Plexiglas hebben nagepolijst, dan is deze stap niet meer nodig. Autosol zorgt immers direct voor een beschermlaagje op het Plexiglas, waardoor het zijn glans langer behoudt.

 

Plexiglas kopen bij Plexideal

Bij Plexideal kun je terecht voor Plexiglas platen op maat. Wij kunnen deze voor jou op maat lasersnijden, buigen, frezen en zagen. Het op maat zagen van Plexiglas platen doen wij gratis.

Ben jij benieuwd welke Plexiglas platen wij zoal aanbieden? Neem een kijkje in onze webshop. Daar kun je tevens de gewenste afmetingen invoeren, de prijs inzien en direct bestellen.

Heb jij nog vragen over het schoonmaken of polijsten van Plexiglas? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

In onderstaande blogs kun je ook meer informatie over Plexiglas vinden: