Geplaatst op door Nicole Meijer

Keukenachterwand van Alupanel

Tegels, glas, RVS of gestuukt en geverfd, het zijn allemaal opties als achterwand voor jouw keuken. Maar heb je al eens gedacht aan kunststof? Er zijn diverse kunststofplaten die je kunt toepassen voor jouw keukenachterwand. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Alupanel (Dibond). Welke voordelen een kunststof keukenachterwand heeft en hoe je dit kunt implementeren vertellen wij jou in deze blog.

 

Keukenachterwand van kunststof is de nieuwste trend

Een keukenachterwand van tegels is verledentijd. Daarentegen is een kunststof keukenachterwand helemaal in. Niet alleen omdat het modern en fris oogt maar het is ook nog eens veel makkelijker schoon te maken. Dit zijn echter niet de enige voordelen van een kunststof keukenachterwand. Benieuwd welke voordelen er nog meer zijn? Lees dan vooral verder.

 

Voordelen kunststof achterwand

Een kunststof achterwand heeft een stijlvolle uitstraling én is makkelijk schoon te maken. Je hebt namelijk geen last van voegen. Daarnaast gaat kunststof lang mee. Bovendien kun je een kunststof achterwand zelf monteren en heb je geen hulp nodig van een professional. Een achterwand van kunststof is namelijk licht van gewicht en met kit eenvoudig tegen een achterwand te plaatsen. Geen geknoei met tegellijm dus! Een kunststof achterwand kun je zelfs over vlakke tegels heen plaatsen. Hierdoor hoef je de oude achterwand niet eerst te verwijderen.

 

Nadelen kunststof achterwand

Bij het toepassen van een kunststof achterwand is het verstandig om rekening te houden met een gasfornuis. Houdt minstens 10 centimeter afstand tussen de vlam en de achterwand en vermijdt direct contact. Bij extreme hitte kan kunststof namelijk gaan smelten of vervormen. Bij inductie of ceramische kookplaten is dit geen probleem. Zorg er alleen wel voor dat je hete pannen niet tegen de achterwand aan zet.

 

Keukenachterwand van Alupanel (Dibond)

Met een 3 millimeter dikke kunststof kern van Polyethyleen (PE) en een buitenkant van 0,3 millimeter aluminium is Alupanel uiterst geschikt als keukenachterwand. De aluminium buitenkant zorgt ervoor dat het zowel water als hittebestendig is. Dit is uiteraard handig wanneer je wilt gaan koken of groenten wilt wassen in de wasbak.

 

Alupanel achterwand schoonmaken

Een kunststofachterwand van Alupanel is eenvoudig schoon te maken. Dit materiaal is namelijk waterbestendig en door de gladde oppervlakte kun je vuil makkelijk weghalen. Voor het schoonmaken van Alupanel heb je niet veel nodig. Dit kan namelijk gewoon met een schone vaatdoek en warm water. Bovendien krast Alupanel niet snel, dus hoef je niet bang te zijn dat je de kunststof achterwand beschadigd tijdens het schoonmaken.

 

Verschil tussen Alupanel, Plexiglas en HPL

Naast Alupanel zijn er nog twee kunststofsoorten (Plexiglas en HPL) die geschikt zijn als keukenachterwand. Echter heeft elke kunststof zijn eigen eigenschappen waardoor niet elke kunststof net zo geschikt is als de ander. Om jou hier inzicht in te geven hebben wij hieronder een tabel gemaakt met de verschillen tussen een Alupanel, Plexiglas en een HPL keuken achterwand.

 

Alupanel Plexiglas  

HPL

 

Gaat lang mee Gaat lang mee Lange levensduur
Beschadigd niet snel Krast sneller dan Alupanel en HPL Beschadigd niet snel
Makkelijk te onderhouden Moeilijker te onderhouden Makkelijk te onderhouden
Licht van gewicht Licht van gewicht Zwaarder van gewicht
Toepasbaar bij inductie en ceramische kookplaat Toe te passen bij inductie en ceramische kookplaat Toepasbaar bij inductie en ceramische kookplaat
Toepasbaar bij gastoestel, maar houdt wel afstand van het vuur (10 cm). Niet toepasbaar bij een gastoestel. Gebruik hiervoor een backboardsaver. Niet toepasbaar bij een gastoestel. Gebruik hiervoor een backboardsaver.
Makkelijk bewerkbaar Makkelijk bewerkbaar Moeilijker bewerkbaar
Mooie uitstraling Mooie uitstraling Normale uitstraling

 

 

Kunststof plaat op maat bestellen bij Plexideal

Wil jij graag Alupanel, Plexiglas of HPL gebruiken voor jouw keukenachterwand? Bestel kunststof platen op maat bij Plexideal! Bij Plexideal heb je keuze uit verschillende kleuren. Zo ook de kleuren zwart, wit en geborsteld aluminium, die het meest gebruikt worden voor keukenachterwanden. Benieuwd welke kleuren kunststof platen wij nog meer aanbieden? Neem dan een kijkje op onze webshop. Voor meer informatie of advies kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen jou graag verder.

Tip: Houdt bij het opmeten van de achterwand een marge aan van 2 millimeter.