Geplaatst op door mark

Wat is Trespa?

Trespa (HPL) is een kunststof plaat gemaakt van een samengeperste houtvezelplaat met een toplaag van fenolhars. Vanwege de voordelige eigenschappen van Trespa kan het tot wel 50 jaar mee! Het is dus hartstikke duurzaam en daarnaast erg geschikt voor buitentoepassingen.

Drie soorten Trespa

Trespa is er in drie varianten. Zo kun je Trespa Izeon inzetten als dakkapel of gevelbekleding voor jouw woning. Zo is Trespa Meteon geschikt voor diverse buitentoepassingen. Daarnaast heb je nog Trespa TopLab. Deze platen zijn ideaal voor laboratoria. Ze zijn namelijk uiterst geschikt voor omgevingen waar hygiëne belangrijk is.

 

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een veelgebruikte benoeming voor de kunststofsoort PMMA. Het is een lichte, sterke, flexibele en stootvaste kunststof dat vooral als vervanger van glas wordt toegepast.

Twee soorten Plexiglas

Plexiglas is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk geëxtrudeerd Plexiglas (XT Plexiglas) en gegoten Plexiglas (GS Plexiglas). Het verschil zit in de manier waarop het Plexiglas is geproduceerd. Dit maakt dat GS Plexiglas sterker en minder breekbaar is dan XT Plexiglas. Vandaar dat XT Plexiglas goedkoper is en daardoor ook wel “budget Plexiglas” wordt genoemd.

Het verschil tussen deze kunststof platen

Hoewel beide materialen weersbestendig, uv-bestendig, sterk en duurzaam zijn, zijn er ook verschillen. Het verschil zit zowel in de toepassingen, bewerkingsmogelijkheden als in de materiaaleigenschappen van deze twee kunststof platen.

Verschil in materiaaleigenschappen:

Plexiglas platen zijn flexibel en buigbaar terwijl Trespa platen vanwege de stugheid van het materiaal niet gebogen kunnen worden. Daarentegen zijn Trespa platen wel vandalismebestendig, waardoor het erg populair is als gevelbekleding.

Verschil in toepassingen:

Plexiglas wordt veelal toegepast als vervanger van glas. Het wordt daardoor vaak gebruikt in de bouwsector. Ook is Plexiglas toepasbaar binnen de voedingsmiddelenindustrie, jacht- en scheepsbouw en de reclame industrie. Daarnaast was Plexiglas enorm populair in de beginperiode van de Covid-19 uitbraak. Toen werd het groots ingezet als spatscherm in bijvoorbeeld restaurants en supermarkten.

Trespa platen worden vooral toegepast als gevelbekleding. Ook kun je het gebruiken als douchewand, aanrechtblad, dakkapel of boeiboord. Net als Plexiglas wordt het veelal gebruikt in de bouwsector en kun je het inzetten als reclamebord binnen de signing industrie.

 

Verschil in bewerkingsmogelijkheden Plexiglas en Trespa

 

Bewerking Trespa Plexiglas Extra informatie / advies
Buigen Nee Ja
 • Mogelijk bij Plexideal.
Zagen Ja Ja
 • Bij het zagen van Plexiglas wordt GS Plexiglas aangeraden omdat het minder breukgevoelig is dan XT Plexiglas.
 • Bij Plexideal wordt Plexiglas en Trespa gratis op maat gezaagd!
Lijmen Ja Ja
 • Gebruik bij Trespa onze Bostik Paneltrack montagekit! Of monteer het met bijpassende schroeven.
 • Bij het verlijmen van Plexiglas op Plexiglas kun je onze Acrifix plexiglas lijm gebruiken. Deze lijm droogt onzichtbaar op en laat geen luchtbelletjes achter. Deze lijm is echter niet geschikt voor spiegelend Plexiglas.
 • Bij andere ondergronden, waaronder hout, beton of steen heb je een universele afdichtingskit nodig zoals Plexiglas Sealer.
Frezen Ja Ja
 • Het frezen doen wij met een CNC- of vlakbedfreesmachine.
Snijden Nee Ja
 • Plexiglas krast makkelijk. Houd daarom tijdens het snijden de beschermfolie erop om krassen te voorkomen.
Boren Ja Ja, alleen bij GS Plexiglas.
 • Boor niet met een splinternieuwe boor. Zo voorkom je happen in het materiaal.
Lasersnijden Nee Ja
 • Werkt snel en is erg geschikt om kleine details mee te snijden.
 • Het lasersnijden van Plexiglas kunnen wij tot een dikte van 30 millimeter.
Watersnijden Nee Ja
 • Niet mogelijk bij Plexideal.
Lasergraveren Ja Ja
 • Niet mogelijk bij Plexideal. Echter wel bij onze partner BMTEC

 

 

Welke verschillende platen zijn er?

Trespa platen en Plexiglas platen zijn in meerdere kleuren en diktes verkrijgbaar. Alhoewel Plexiglas platen zowel doorzichtig als ondoorzichtig verkrijgbaar zijn, heb je bij Trespa alleen de keuze uit ondoorzichtige platen.

Kleuropties Plexiglas platen en Trespa platen

Plexideal biedt geëxtrudeerd Plexiglas platen (budget Plexiglas) en gegoten Plexiglas platen aan. Deze platen zijn helder verkrijgbaar, maar zijn ook beschikbaar in de kleuren rood, blauw, geel, groen, smokey, frost, zwart, (opaal)wit, oranje en grijs. Ook kun je bij ons terecht voor Trespa platen. Deze zijn te koop in de kleuren: wit, grijs, zwart, blauw, rood en groen.

Diktematen Plexiglas platen en Trespa platen

Plexiglas heeft in vergelijking met Trespa een bredere keuze in diktematen. Trespa is namelijk verkrijgbaar vanaf 1 millimeter tot maximaal 20 millimeter. Terwijl je bij Plexiglas de keuze hebt in diktematen vanaf 1 millimeter tot maximaal 100 millimeter.

Trespa en Plexiglas op maat bij Plexideal

Bij Plexideal zagen wij Plexiglas platen en Trespa platen gratis voor jou op maat. Deze platen zijn eenvoudig te bestellen via onze webshop. Ook kun je bijpassende HPL schroeven, Plexiglas schroeven, lijm of kit erbij bestellen. Naast Trespa en Plexiglas bieden wij ook Polycarbonaat, Dibond, Polyethyleen en PVC schuim aan. Heb je hierin advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven jou met alle plezier advies op het gebied van materiaalkeuze en bewerkingsmogelijkheden.