Geplaatst op door Bakschik

Plexiglas polijsten

Plexiglas is een veelzijdig materiaal en kan op verschillende manieren gebruikt en bewerkt worden. Bij het zagen van plexiglas blijven er doffe zaagranden over. Een vraag die vaak gesteld wordt is: hoe kan ik de doffe randen mooi helder krijgen? Hieronder gaan we u uitleggen hoe u plexiglas het beste kunt polijsten.

Stappenplan polijsten

Allereerst dient u ervoor te zorgen dat de plaat na het zagen er nog steeds optimaal uit ziet. Hoewel plexiglas een hoge weerstand heeft tegen beschadigingen en moeilijk te breken is, is het behoorlijk krasgevoelig. Laat daarom altijd de beschermfolie er zo lang mogelijk op zitten. De manier waarop u de plexiglas plaat bewerkt zal grote invloed hebben op hoeveel tijd en moeite de polijsten van de randen zal kosten. Hoe schoner de randen, hoe minder tijd de bewerking zal kosten.

Kortom: met een goede voorbereiding komt u al een heel eind!

U dient wel rekening te houden met de verlijmbaarheid van acrylaat na het polijsten. Door de gladde oppervlakte zal er minder snel hechting plaatsvinden.

Het is van belang dat u de juiste gereedschappen gebruikt. Zo voorkomt u dat de bewerking tijdrovend wordt en het materiaal ernstig beschadigd.

Wat heeft u nodig?

  • Boortol
  • Polijstschijf + polijstwol
  • Schuurpapier in 3 varianten (van fijn naar steeds fijner)
  • Polijstpasta
  • Polijstdoek

Begin met het polijsten altijd met een wat minder fijne korrel schuurpapier. Denk aan schuurpapier met een korrel van 120/200. Stap hierna over naar een korrel van 400. Ten slotte kunt u schuurpapier gebruiken met een korrel van 800. Werk de randen mooi en vlak af zodat de plaat recht blijft. Na het fijn schuren van de randen kunt een kleine hoeveelheid polijstpasta op de randen smeren. Zorg ervoor dat u niet te veel polijstpasta gebruikt. Na het smeren van de polijstpasta kunt u met de polijstschijf rustig over de rand van de plaat heen gaan en er een beetje druk op uitoefenen. Controleer tussendoor of de rand glashelder wordt.

Na deze stappen gevolgd te hebben krijgt u glasheldere plexiglas randen!

Hiernaast een before en after foto.

Succes!

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook eens onze blogpagina met andere Plexideal gerelateerde onderwerpen!