Geplaatst op door mark

Hoe worden Polycarbonaat platen gemaakt?

Polycarbonaat is een thermoplastische polymeer waarbij de monomeren verbonden zijn door een carbonaatverbinding. Door een diol (een tweewaardige alcohol) te combineren met een carbonylhoudende verbinding ontstaat er een polymerisatiereactie waaruit Polycarbonaat wordt gevormd. De soort carbonylhoudende verbinding en diol die hiervoor het vaakst gebruikt worden zijn fosgeen en het aromatische bisfenol A. Echter kan Polycarbonaat ook gevormd worden uit resorcinol, hydrochinon, 4,4’-bifenol of alifatische diolen. Dit kan naast de carbonylhoudende verbinding fosgeen ook gecombineerd worden met difenylcarbonaat of bismethylsalicylcarbonaat (BMSC).

Eigenschappen van Polycarbonaat

Polycarbonaat staat bekend onder de merknamen Lexan en Makrofol en is veruit de meest slagvaste transparante kunststof in de kunststofindustrie. Een kunststof plaat van Polycarbonaat is hard, stevig en uv-bestendig. Daarnaast is het in vergelijking met glas 50% lichter van gewicht en tot wel 250 keer sterker! Dit maakt het materiaal inbreek- en vandalismebestendig, waardoor het uiterst geschikt is als beglazing in winkels of kantoorgebouwen.

Weersbestendige kunststof

Polycarbonaat platen zijn weersbestendig, waardoor je deze kunststof zowel binnen als buiten kunt toepassen. Bij buitengebruik heb je keuze uit “gewone” Polycarbonaat platen of Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een speciale uv-coating. Het laatstgenoemde is aan te raden wanneer je uv-werend materiaal zoekt dat niet verkleurd door zonlicht.

Brandvertragende kunststof

Polycarbonaat is B1 brandvertragend. Dat houdt in dat Polycarbonaat moeilijk ontvlambaar is, waardoor het vuur zich lastig kan verspreiden. Maar dit zijn niet de enige eigenschappen van Polycarbonaat. Andere eigenschappen van Polycarbonaat zijn:

 • Makkelijk bewerkbaar
 • Relatief hoge mechanische belastbaarheid
 • Chemisch resistent
 • Smeltpunt 230 ˚C
 • UV-bestendig
 • Laat 92% licht door
 • Bestand tegen hoge temperaturen -30 ˚C tot maximaal 120˚C
 • Kortstondig bestand tegen temperaturen van maximaal 150 ˚C

 

Bewerkingsmogelijkheden Polycarbonaat platen

Polycarbonaat kan op verschillende manier bewerkt worden. Zo kan het gefreesd, gezaagd, lasergesneden, geboord, verlijmd en warm gebogen worden. Bij Plexideal bieden wij de bewerkingsmethodes zagen, frezen, lasersnijden en buigen aan.

Polycarbonaat zagen

Wij bieden Polycarbonaat platen aan in diverse kleuren. Deze zagen wij gratis voor jou op maat.

Polycarbonaat frezen

Het frezen van Polycarbonaat is één van de bewerkingsmogelijkheden bij Plexideal. Wanneer er bijvoorbeeld passingen, verzinkingen of schroefdraad in het materiaal verwerkt moeten worden, is frezen een geschikte bewerkingsmethode.

Polycarbonaat lasersnijden

Lasersnijden is een ideale bewerkingsmethode voor gedetailleerde bewerkingen. Het lasersnijden van Polycarbonaat kan vanaf een dikte van 0,1 tot maximaal 6 millimeter.

Polycarbonaat buigen

Om Polycarbonaat te kunnen buigen wordt het buiggedeelte verwarmd tussen de 180˚C en 210˚C. Zodra het op de juiste temperatuur is gebracht wordt het materiaal in de gewenste hoek gebogen.

  lasersnijden

Toepassingen Polycarbonaat

Polycarbonaat kom je bijna overal tegen. Zo ook in huis. Denk hierbij aan onderdelen in jouw mobiele telefoon, cd’s, dvd’s, aquaria, drinkflessen en als verpakking van voedingsmiddelen. Daarnaast wordt Polycarbonaat ook bij grotere producten toegepast zoals overkappingen, serres, tussendeuren, voorzetbeglazingen en balkonbeglazingen. Verder zie je Polycarbonaat terug in de bouw, handhaving en in winkels. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Machinekappen
 • Veiligheidsbrillen
 • Helmen
 • Helmvizieren
 • Politieschilden
 • Veiligheidsbeglazing
 • Winkelpui

Plexideal maakt Polycarbonaat op maat

Met onze freesmachine, lasersnijmachine en buigmachine maken wij kunststof platen op maat. Daarnaast bieden wij gratis op maat gezaagde Polycarbonaat platen aan. Hierbij heb je keuze uit diverse kleuren en diktes. Zo kun je kiezen uit helder, opaalwit en smokey Polycarbonaat platen met diktematen vanaf 2 tot maximaal 15 millimeter. Het bestellen van een Polycarbonaat plaat op maat kan eenvoudig via de webshop van Plexideal.