Geplaatst op door mark

Bij Plexideal behoren onze Polycarbonaat platen al jaren tot één van de populairste kunststoffen die wij op maat aanbieden. Bedrijven kiezen vaak voor deze soort kunststof, omdat het ideaal is als veiligheidsbeglazing. Ook kan voor diverse producten ingezet worden, zoals geluidsschermen, tuinkassen en aquariums. Dit zijn niet de enigste redenen waarom Polycarbonaat al jaren zo populair is. In deze blog vertellen wij jou de andere redenen door de voor- en nadelen te bespreken. Ook laten wij zien waar het zoal voor wordt gebruikt. Maar eerst beginnen wij bij het begin: Wat is Polycarbonaat precies?

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat staat onder andere bekend onder de merknamen Lexan en Makrofol. Het is veruit de meest slagvaste en transparante kunststof in de kunststofindustrie. Niet voor niets kiezen veel bedrijven voor Polycarbonaat platen voor uiteenlopende toepassingen.

Thermoplastische kunststof

Deze kunststof behoort tot de thermoplastische polymeren. Dit houdt in dat het gesmolten kan worden om het vervolgens te kunnen buigen. Ondanks dat dit een thermoplastisch materiaal is, kan polycarbonaat hogere temperaturen aan dan vergelijkbare kunststoffen. Zelfs temperaturen van -30˚C tot 120˚C beschadigen dit materiaal niet.

Hoe worden Polycarbonaat platen gemaakt?

Polycarbonaat is gemaakt uit monomeren die verbonden zijn door een carbonaatverbinding. Door een diol (een tweewaardige alcohol) te combineren met een carbonylhoudende verbinding ontstaat er een polymerisatiereactie. Vanuit deze reactie ontstaat Polycarbonaat.

Hierbij wordt het vaakst gebruikt gemaakt van fosgeen en het aromatische bisfenol A. Echter kan Polycarbonaat ook gemaakt worden uit resorcinol, hydrochinon, 4,4’-bifenol en alifatische diolen. Dit kan naast de carbonylhoudende verbinding fosgeen tevens gecombineerd worden met difenylcarbonaat of bismethylsalicylcarbonaat (BMSC).

Eigenschappen van Polycarbonaat

Polycarbonaat is 250 keer sterker dan een glasplaat. Hierdoor behoort het tot de sterkste transparante kunststof van alle kunststof soorten. Dit materiaal is dus inbreek- en vandalismebestendig. Daarnaast is het hard, stevig en uv-bestendig. Dit maakt het uiterst geschikt als beglazing in winkels of kantoorgebouwen. Bovendien is het in vergelijking met glas 50% lichter van gewicht. Het is dus ook nog eens makkelijk te plaatsen.

Weersbestendige kunststof

Polycarbonaat platen zijn weersbestendig. Hierdoor kun je deze kunststof zowel binnen als buiten toepassen. Bij buitengebruik heb je keuze uit “gewone” Polycarbonaat platen of platen die voorzien zijn van een speciale uv-coating. Het laatstgenoemde is aan te raden wanneer je uv-werend materiaal zoekt dat niet verkleurd door zonlicht.

Brandvertragende kunststof

Polycarbonaat is B1 brandvertragend, oftewel: moeilijk ontvlambaar. Hierdoor kan vuur zich lastig verspreiden. Polycarbonaat is bestand tegen temperaturen van -30 ˚C tot maximaal 120˚C. Het kan zelfs kortstondig temperaturen aan van maximaal 150 ˚C. Het punt dat Polycarbonaat daadwerkelijk smelt is bij temperaturen van 230 ˚C.

Dankzij de brandvertragende eigenschappen behoort deze kunststof ook tot één van de veiligere kunststoffen.

Andere eigenschappen van Polycarbonaat

Naast het feit dat Polycarbonaat B1 brandvertragend is, heeft het ook andere eigenschappen. Een aantal andere eigenschappen van Polycarbonaat zijn:

 • 250 keer sterker dan glas
 • Bestand tegen zowel hitte (tot 120˚C) als kou (tot -30˚C)
 • 50% lichter van gewicht in vergelijking met glas
 • Makkelijk bewerkbaar
 • Relatief hoge mechanische belastbaarheid
 • Chemisch resistent
 • UV-bestendig
 • Laat 92% licht door

Nadelen polycarbonaat

Wij vinden het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van dit materiaal. Alhoewel wij zeer te spreken zijn over Polycarbonaat en het voor diverse toepassingen ingezet kan worden, kleven er ook een paar nadelen aan deze kunststof:

 • Het zachtere oppervlak maakt dit materiaal minder krasbestendig.
 • Per 1˚C zet dit materiaal 0.065 mm uit.

Door het zachte oppervlak is dit materiaal gevoeliger voor krassen. Het voorzichtig afstoffen van deze kunststof is dan ook van groot belang om de kans op krassen te verkleinen. Daarnaast heeft glas een betere isolatiewaarde dan Polycarbonaat. Tot slot kan dit materiaal uitzetten. Dit is op zichzelf geen probleem, zolang je het in je achterhoofd houdt als je Polycarbonaat gaat bewerken of toepassen.

Polycarbonaat-pc-kunststof

Bewerkingsmogelijkheden Polycarbonaat platen

Polycarbonaat kan op verschillende manier bewerkt worden. Zo kan het gefreesd, gezaagd, lasergesneden en geboord worden. Ook is het mogelijk om Polycarbonaat te verlijmen en warm en koud te buigen. Bij Plexideal bieden wij de bewerkingsmethodes zagen, frezen, lasersnijden en buigen aan.

Polycarbonaat op maat zagen

Wij bieden Polycarbonaat platen aan in diverse kleuren. Deze zagen wij gratis voor jou op maat.

Lasersnijden

Lasersnijden is een ideale bewerkingsmethode voor gedetailleerde bewerkingen. Het lasersnijden van Polycarbonaat is mogelijk vanaf een dikte van 0,1 tot maximaal 6 millimeter. Wanneer het materiaal te dik is om te lasersnijden, is frezen een optie.

Frezen

Het frezen van Polycarbonaat is één van de bewerkingsmogelijkheden bij Plexideal. Bij het frezen van passingen, verzinkingen of schroefdraad, is frezen dus een geschikte bewerkingsmethode.

Houdt echter wel rekening met een minimale radiusafwijking wanneer je binnenhoeken wilt laten bewerken in het materiaal.

Polycarbonaat buigen

Bij het buigen van Polycarbonaat verwarmen wij het buiggedeelte tussen de 180˚C en 210˚C. Zodra het op de juiste temperatuur is gebracht buigen wij het materiaal in de gewenste hoek.

Toepassingen Polycarbonaat

Polycarbonaat kom je bijna overal tegen. Zo ook in huis. Denk hierbij aan micro-onderdelen in jouw mobiele telefoon, in cd’s en dvd’s. Ook wordt het gebruikt tijdens het maken van aquariums, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen.

Daarnaast is Polycarbonaat ook bij grotere producten toepasbaar. Denk aan: serres, tussendeuren en voorzet- en balkonbeglazingen. Verder zie je Polycarbonaat terug in de bouw, handhaving en in winkels. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Machinekappen
 • Veiligheidsbrillen
 • Helmen
 • Helmvizieren
 • Politieschilden
 • Veiligheidsbeglazing
 • Winkelpui

Verder kun je Polycarbonaat gebruiken voor overkappingen, dakplaten, golfplaten en kanaalplaten. Waarom deze kunststof daar zo geschikt voor is, lees je hieronder.

Overkappingen van Polycarbonaat

Eén van de toepassingen waarvoor je kunt kiezen is een overkapping. Een overkapping van Polycarbonaat is van hoge kwaliteit en onderhoudsarm. Bovendien heeft het een zonwerende functie die de UV stralen tegenhoudt.

Dakplaten

Ook voor dakplaten van Polycarbonaat kun je bij Plexideal terecht. Dakplaten van dit materiaal hebben een lager gewicht dan standaard dakplaten. Hierdoor kun je het eenvoudiger plaatsen. Het gebruiksgemak is dus hoog en tegelijkertijd zijn de prijzen laag. Daarnaast is dit materiaal bestand tegen zowel extreem hoge als extreem lage temperaturen. Ideaal dus om toe te passen als dakplaat.

Golfplaten

Een andere optie waarvoor je kunt kiezen zijn Polycarbonaat golfplaten. Deze platen staan bekend om hun gebruiksgemak en de bestendigheid tegen zowel de hitte als de kou. Golfplaten kun je gebruiken voor diverse kleine afdakjes, van schuurtjes tot aan carports. De brandvertragende werking van Polycarbonaat maakt dit tevens een veilige optie.

Kanaalplaten

Voor veranda’s en overkappingen kun je kiezen voor een Polycarbonaat kanaalplaat. Dit zijn stevige platen met een hoog gebruiksgemak. Ook staan ze bekend om hun uitstekende isolerende waarde. Wij kunnen deze Polycarbonaat platen op maat voor je maken.

Plexideal maakt Polycarbonaat op maat

Met onze zaag,- frees,- lasersnij,- en buigmachine maken wij kunststof platen op maat. Daarnaast bieden wij gratis op maat gezaagde Polycarbonaat platen aan. Hierbij heb je keuze uit diverse kleuren en diktes. Zo kun je kiezen uit helder, opaalwit en smokey Polycarbonaat platen. Daarnaast heb je keuze uit diktematen vanaf 2 tot maximaal 15 millimeter. Het bestellen van een Polycarbonaat plaat op maat kan eenvoudig via de webshop van Plexideal.