Geplaatst op door mark

Polycarbonaat behoort al jaren tot de populairste categorieën op onze site. Bedrijven kiezen vaak voor deze soort kunststof omdat het ideaal is als veiligheidsbeglazing. Het kan voor diverse producten ingezet worden, van geluidsschermen tot aan aquariums. Hoe komt het dat polycarbonaat al jaren zo populair is? In deze blog vertellen we het je. Ten eerste leggen we je uit wat polycarbonaat precies is. We laten je zien waarvoor het gebruikt kan worden. Daarnaast gaan we dieper in op de voor- en nadelen van dit materiaal. Natuurlijk kun je altijd bij ons terecht als je op zoek bent naar polycarbonaat platen op maat.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat behoort tot de sterkste materialen uit ons aanbod. Niet voor niets kiezen veel bedrijven voor een polycarbonaat plaat voor uiteenlopende toepassingen. Polycarbonaat behoort tot de thermoplastische polymeren. Dit houdt onder meer in dat deze kunststof gesmolten kan worden, waardoor platen in diverse vormen gemaakt kunnen worden. Desondanks kan dit materiaal hogere temperaturen aan in vergelijking met menig ander kunststof.

De eigenschappen van polycarbonaat

Polycarbonaat behoort tot de sterkste producten waar we mee werken. Geschat wordt dat een polycarbonaat plaat zo’n 250 keer sterker is dan een glasplaat. Deze platen behoren dan ook tot de stevigste kunststof platen die wij produceren. Dit materiaal is haast niet kapot te krijgen. Er zijn meerdere bijzondere polycarbonaat eigenschappen. Alhoewel dit een thermoplastische kunststof is, duurt het veel langer in vergelijking met andere kunststoffen totdat dit materiaal door hoge temperaturen schade oploopt. Ook lage temperaturen tot -30 graden Celsius beschadigen dit materiaal niet. Ondanks de stevigheid is het gewicht van een gemiddelde polycarbonaat plaat lager dan een glasplaat.

 

De toepassingen van polycarbonaat

Hierboven heb je gelezen over de diverse polycarbonaat eigenschappen. Dit materiaal is bijzonder stevig, hittebestending en lichter dan glas. Dankzij deze eigenschappen kan dit materiaal ingezet worden voor diverse toepassingen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Overkappingen

Eén van de polycarbonaat toepassingen waarvoor je kunt kiezen is een overkapping. Deze overkapping is van een hoge kwaliteit en onderhoudsarm. Dankzij deze overkapping kun je een groter deel van het jaar buiten zitten. Het heeft een zonwerende functie die de UV stralen tegenhoudt.

Dakplaten

Ook voor Polycarbonaat dakplaten kun je terecht bij Plexideal. Dakplaten van dit materiaal hebben een lager gewicht in vergelijking met standaard dakplaten. Hierdoor kun je deze dakplaten eenvoudiger plaatsen. Het gebruiksgemak is dus hoog, maar de prijzen zijn laag. Daarnaast is dit materiaal bestand tegen zowel extreem hoge als extreem lage temperaturen. Ideaal voor je dak.

Golfplaten

Een andere optie waarvoor je kunt kiezen zijn polycarbonaat golfplaten. Deze soort platen staan bekend om hun gebruiksgemak en de bestendigheid tegen zowel de hitte als de kou. Golfplaten kun je gebruiken voor diverse kleine afdakjes, van schuurtjes tot aan carports. De brandvertragende werking van polycarbonaat maakt dit tevens tot een veilige optie.

Kanaalplaten

Voor veranda’s en overkappingen kun je opteren voor een polycarbonaat kanaalplaat. Dit zijn stevige platen met een hoog gebruiksgemak die daarnaast bekend staan om hun uitstekende isolerende waarde. Wij kunnen deze polycarbonaat platen op maat voor je maken.

 

Nadelen polycarbonaat

Wij vinden het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van dit materiaal. Alhoewel wij zeer te spreken zijn over polycarbonaat en dit materiaal voor diverse toepassingen ingezet kan worden, kleven er ook een paar nadelen aan deze kunststof:

  • Het zachtere oppervlak maakt dit materiaal minder krasbestendig.
  • Minder hoge isolatiewaarde door de hogere mate van lichtdoorlaatbaarheid (75%).
  • Uitzettingsgraad van 0.065 mm per graad Celsius.

Door het zachte oppervlak is dit materiaal gevoeliger voor krassen. Het voorzichtig afstoffen van deze kunststof is dan ook van groot belang om de kans op krassen te verkleinen. Daarnaast heeft glas een betere isolatiewaarde in vergelijking met polycarbonaat. Ook dit behoort tot de nadelen van polycarbonaat platen. Tot slot kan dit materiaal uitzetten. Dit is van zichzelf geen probleem, zolang je het in je achterhoofd houdt als je polycarbonaat gaat bewerken.

De vele voordelen van polycarbonaat

De belangrijkste voordelen van dit materiaal zetten we hieronder voor je op een rij:

  • Bijzonder stevig: 250 keer sterker dan een glasplaat.
  • Bestand tegen zowel hitte (tot 120 graden Celsius) als kou (tot -30 graden Celsius).
  • Lichter van gewicht in vergelijking met glasplaten. Glasplaten met vergelijkbare afmetingen wegen ongeveer twee keer zwaarder.
  • Polycarbonaat platen kunnen voor diverse toepassingen gebruikt worden.
  • Dit materiaal kun je eenvoudig bewerken. Ondanks dat dit materiaal over een B1 brandklasse beschikt en relatief brandwerend is, kan het alsnog gesmolten worden. Hierdoor zijn uiteenlopende vormen mogelijk.
  • Koud verbuigen is ook een optie.

Door de stevigheid van dit materiaal is polycarbonaat een goede optie voor inbraakgevoelige objecten. Tegelijkertijd valt op hoe licht dit materiaal is, ondanks de stevigheid. Vergelijk je een polycarbonaat plaat met een glasplaat, dan is een glasplaat met dezelfde afmetingen ongeveer twee keer zo zwaar als de polycarbonaat plaat. Ondanks dat dit een thermoplastisch materiaal is, kan polycarbonaat hogere temperaturen aan dan vergelijkbare kunststoffen (tot 120 graden Celsius). Hetzelfde geldt voor koude temperaturen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er vele toepassingen mogelijk. Polycarbonaat bewerken is een relatief eenvoudige taak, zeker als je het vergelijkt met stuggere materialen. Je kunt zelf bepalen in welke vorm je dit materiaal wilt hebben. Plexideal helpt je hier graag bij. Dankzij de brandvertragende eigenschappen behoort deze kunststof ook tot de veiligere opties.

Polycarbonaat platen op maat

Na het lezen van deze blog snap je wel waarom polycarbonaat zo’n populaire optie is. Het is een bijzonder stevig materiaal dat goed om kan gaan met extreme temperaturen. Er zijn vele toepassingen mogelijk, onder meer omdat polycarbonaat bewerken één van onze specialiteiten is. Sowieso ben je bij ons aan het juiste adres voor een kunststof plaat op maat. Daarom bestel je jouw polycarbonaat platen bij Plexideal.