Geplaatst op door mark

Spatschermen zijn in de coronaperiode de meest populaire toepassing van Plexiglas geweest. Nu het grootste gedeelte van alle horecagelegenheden, supermarkten en winkels voorzien zijn van deze kunststof platen, willen wij jullie informeren over wat er met die spatschermen gaat gebeuren na de coronaperiode. Worden ze dan nog steeds gebruikt of worden ze hergebruikt, weggegooid of gerecycled?

Wat zijn spatschermen?

Spatschermen zijn kunststof platen die ingezet worden om coronabesmetting te voorkomen. Het staat ook wel bekend als kuchscherm of coronascherm en is meestal gemaakt van Plexiglas. Spatschermen zie je veelal terug in horecagelegenheden, supermarkten en bij informatiebalies en kassa’s.

Waar worden spatschermen voor gebruikt tijdens corona?

Spatschermen worden gebruikt om Covid-19 besmetting te verminderen dan wel te voorkomen. Het wordt vooral ingezet bij kassa’s en informatiebalies. Het komt echter ook voor dat horecamedewerkers spatschermen bij terrastafels gebruiken zodat klanten elkaar niet besmetten. Daarnaast kunnen spatschermen op bureaus of vergadertafels geplaatst worden om besmetting tussen personeelsleden te voorkomen.

Voordelen van spatschermen

Naast bovenstaande voordelen heeft het materiaal waarvan een spatscherm is gemaakt ook veel voordelen. Een spatscherm is namelijk gemaakt van de kunststof PMMA, ook wel bekend onder de merknaam Plexiglas. Het is een doorzichtige kunststof dat lichter, sterker en voordeliger is dan glas. Daarnaast is PMMA erg makkelijk schoon te houden, omdat vuil zich lastig kan hechten aan het materiaal. Bovendien is PMMA weersbestendig, geurloos en duurzaam. Hierdoor is het uiterst geschikt voor buitengebruik en ideaal om te gebruiken voor terrastafels. Meer informatie over de voordelen van Plexiglas lees je in onze blog: Voordelen van Plexiglas – Ontdek ze bij Plexideal

Nadelen van spatschermen

Spatschermen inzetten op grote schaal is een grote investering. Dit kan nadelig zijn wanneer een bedrijf het financieel al moeilijk heeft vanwege de Covid-19 uitbraak. Daarnaast is een spatscherm niet altijd even handig in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld toen het werd ingezet in auto’s en taxi’s. Dit bleek achteraf toch niet zo veilig te zijn en werd al snel verboden. Verder creëert zo’n spatscherm afstand en maakt onderlinge contact minder persoonlijk.

 

Wat gebeurt er met de spatschermen na corona?

Wat een ondernemer uiteindelijk met de spatschermen gaat doen na de coronaperiode verschilt per branche en onderneming. In sommige branches zou een spatscherm voor de veiligheid nog steeds gebruikt kunnen worden. Daarnaast kunnen deze kunststof platen hergebruikt worden voor andere doeleinden. Zo kun je het bijvoorbeeld laten bedrukken met een mooie foto of advertentie en het gebruiken voor reclamedoeleinden.

Plexiglas spatschermen na corona recyclen

Een andere mogelijkheid is dat de Plexiglas spatschermen worden weggegooid. Het bedrijf Heathland is inzamelaar en verwerker van kuststof afvallen. Met hun kun je contact opnemen als je Plexiglas wilt inleveren. Zij zorgen ook voor de recycling van kunststoffen. Hierdoor kunnen Plexiglas spatschermen een nieuw leven krijgen. Bijvoorbeeld als lichtkoepel, douchedeur, reclamebord of machinekap.

Ook afgedankt Plexiglas wordt recyclebaar

Circa 300.000 ton Plexiglas wordt er per jaar weggegooid. De recyclingprocessen van nu zijn gericht op afval van postindustrieel Plexiglas. Postindustrieel Plexiglas zijn resten Plexiglas die productiebedrijven weggooien. Echter betreft het grootste gedeelte van de totale Plexiglas afvalstroom die wordt geëxporteerd, gestort of verbrand uit afgedankt Plexiglas. Afgedankt Plexiglas betreft onnuttig of kapot Plexiglas. Het Nederlandse recyclingbedrijf Heathland is in 2018 daarom het MMAtwo project gestart. Zodat niet alleen postindustrieel Plexiglas, maar ook end-of-life en afgedankt Plexiglas volledig gerecycled kan worden. Ook bij Plexideal vinden wij duurzaamheid en recycling heel belangrijk. Onze Plexiglas afvalmaterialen worden daarom allemaal gerecycled.

Plexiglas platen bestellen bij Plexideal

Plexiglas platen zijn tijdens de coronaperiode dus vooral gebruikt als spatscherm. Echter kun je Plexiglas ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo kun je het bijvoorbeeld toepassen als balkonafscheiding, winkeldisplay of reclame-uiting. Ben jij op zoek naar op maat gemaakte Plexiglas platen? Kijk dan vooral rond in onze webshop. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met jou mee.