Geplaatst op door mark

In deze blog vertellen wij wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen HPL, Trespa en Volkern platen. Ben je op zoek naar op maat gemaakte Trespa of HPL platen? In dat geval kun je bij Plexideal terecht. Wij zagen, lasersnijden en frezen deze platen graag voor je op maat. Het op maat zagen bieden wij zelfs gratis aan!

Wat is HPL?

HPL staat voor High Pressure Laminate, oftewel “hoge druk laminaat”. Deze naam heeft HPL te danken aan het feit dat het bestaat uit een combinatie van houtvezels en fenolhars die onder hoge druk zijn samengeperst. Hierdoor zijn deze platen uiterst sterk, kras- en slijtvast.

Wat is Trespa?

Trespa is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Weert. Al sinds de jaren 60 ligt de focus van dit bedrijf op het produceren van hoge kwaliteit Trespa platen. Door de jaren heen zijn deze platen ontzettend populair geworden.

Tegenwoordig is Trespa de bekendste merk op het gebied van HPL platen, waardoor het in feite een synoniem voor HPL is geworden. Wanneer men spreekt over een Trespa of HPL plaat bedoelt men dus in feite hetzelfde.

Het bedrijf Trespa verkoopt verschillende soorten platen. Deze zijn onder te verdelen in: Trespa Izeon, Virtuon, Meteon en Athlon.

  • Meteon is geschikt voor gevelbekleding en exterieurtoepassingen.
  • Izeon is toepasbaar voor simpele gevelafwerkingen.
  • Athlon is speciaal ontwikkeld voor interieurtoepassingen.
  • Virtuon platen zijn uiterst geschikt voor hygiënische omgevingen, zoals laboratoria en grootkeukens.

Wat zijn Volkern platen?

Volkern platen zijn harde sandwichplaten waarbij de lagen onder hoge druk zijn samengeperst. De plaat bestaat uit een kern van houtvezels en een stevige toplaag, waardoor het goed bestand is tegen krassen en stoten. Bovendien kun je deze platen, dankzij de uv-en waterbestendigheid, buiten gebruiken. Klinkt dit als een bekend verhaal? Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen Trespa (HPL) en Volkern platen.

De verschillen tussen Trespa (HPL) en Volkern platen

In feite zijn er weinig verschillen tussen Trespa (HPL) en Volkern platen. Volkern is namelijk één van de productlijnen van Trespa. Het is dus een soort HPL en beschikt over vrijwel dezelfde eigenschappen. Alhoewel Volkern platen voornamelijk als gevelbekleding toegepast worden, kun je deze platen ook gebruiken voor andere doeleinden.

   

Wat zijn de voordelen van een HPL plaat?

HPL heeft vele voordelige eigenschappen. Hierdoor kun je het voor uiteenlopende projecten toepassen.

Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Duurzaam
  • Geschikt voor buiten
  • Onderhoudsarm
  • Brandvertragend
  • UV-bestendig, dus verkleurt niet in de zon
  • Beschikbaar in diverse diktes en kleuren

Een HPL plaat is duurzaam

HPL bestaat uit een combinatie van houtvezels en fenolhars die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit levert een robuuste plaat op die goed tegen een stootje kan. De gemiddelde HPL plaat is uitzonderlijk kras- en slijtvast. Je moet enorm veel kracht gebruiken om schade aan te kunnen brengen. Een HPL plaat is dus vandalismebestendig en gaat bovendien jarenlang mee.

Binnen en buiten te gebruiken

HPL platen gaan niet alleen lang mee, maar zijn ook veelzijdig. Door de vocht- en weersbestendigheid kun je deze platen namelijk binnen én buiten toepassen. Zo kun je HPL platen zowel buiten als in vochtige binnenruimtes gebruiken, zoals in de badkamer.

Onderhoudsarm

HPL houdt niet tot nauwelijks vuil vast, waardoor je het makkelijk kunt schoonmaken en weinig tijd kwijt bent aan onderhoud. HPL is daarom een veel gekozen oplossing voor omgevingen waar hygiëne van extra belang is, zoals in laboratoria.

Ruime keuze

Bij Plexideal tref je een uitgebreid assortiment aan op het gebied van HPL platen. Zo kun je kiezen uit HPL platen in diverse diktes en kleuren. Ook voor bijpassende HPL schroeven kun je bij ons terecht.

   

HPL toepassingen

Dankzij de vele voordelen kun je HPL breed inzetten. Hieronder zetten wij een aantal van de meest populairste HPL toepassingen voor je op een rij.

Gevelbekleding

Een HPL of Trespa plaat wordt vaak ingezet als gevelbekleding, omdat het waterdicht, uv-bestendig en kras- en stootvast is. Bovendien gaat het jarenlang mee. Tevens kun je Trespa gebruiken voor reclame letters of als bedekking voor je dakkapel.

Badkamer

HPL platen zijn waterbestendig, waardoor ze naast diverse buitentoepassingen ook perfect zijn voor vochtige binnenruimtes. Zo kun je deze platen bijvoorbeeld gebruiken als wandbekleding voor in de badkamer.

Laboratoria

HPL is ook een populaire optie is laboratoria. Deze platen trekken namelijk geen vuil aan en zijn dus eenvoudig schoon te maken. Hierdoor is een hygiënische omgeving gegarandeerd.

Trespa of HPL plaat op maat kopen bij Plexideal

Als je op zoek bent naar Trespa of HPL platen op maat, dan ben je bij Plexideal aan het juiste adres. Bestel eenvoudig HPL of Trespa platen via onze webshop en wij ze gratis voor je op maat! Tevens kun je deze platen bij ons laten lasersnijden of frezen. Heb je vragen? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op via info@plexideal.nl, de chat of door te bellen naar 0591 745 220.