Geplaatst op door mark

Trespa / HPL platen behoren tot de meest populaire producten uit ons assortiment. Deze platen kunnen voor diverse toepassingen gebruikt worden. Naast een Trespa plaat of een HPL plaat is een Volkern plaat ook een optie. Deze platen worden geregeld met elkaar vergeleken. In deze blog gaan we dieper in op wat Trespa, HPL en Volkern precies zijn en op welke vlakken ze overeenkomen dan wel verschillen. Ben je op zoek naar Trespa / HPL op maat? In dat geval kun je bij Plexideal terecht. Wij kunnen deze platen zowel op maat lasersnijden als frezen.

Wat is HPL?

HPL staat voor High Pressure Laminate, wat naar het Nederlands vertaald gelijk is aan hoge druk laminaat. Deze naam heeft deze plaat te danken aan het feit dat HPL bestaat uit houtvezels die onder hoge druk op elkaar worden geperst. Naast houtvezels is ook een kern van papier mogelijk. Hierna wordt dit geheel voorzien van een toplaag van fenolhars. Dankzij een hoge temperatuur wordt fenolhars hard, waardoor de robuuste toplaag ontstaat. Maar ook de kern van houtvezel of papier is bijzonder stevig, omdat het onder zo’n hoge druk samengeperst wordt. Dankzij deze eigenschappen beschikt HPL over een aantal aantrekkelijke voordelen.

Wat zijn de voordelen van een HPL plaat?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom de keuze voor een HPL plaat een slimme is. Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Een HPL plaat is duurzaam

HPL bestaat uit een combinatie van houtvezels en fenolhars die onder hoge druk (en hoge temperatuur) samen wordt geperst. Dit levert een robuuste plaat op die wel een stootje kan hebben. De gemiddelde HPL plaat is uitzonderlijk kras- en slijtvast. Je moet enorm veel kracht gebruiken wil je überhaupt schade aan kunnen brengen. Dit maakt dit plaatmateriaal vandalismebestendig. Dankzij zijn slijtvastheid gaat dit plaatmateriaal jaren mee. Bovendien beschikt dit materiaal ook over brandvertragende eigenschappen.

Binnen en buiten te gebruiken

HPL platen gaan dus lang mee, maar ze zijn daarnaast ook nog eens bijzonder veelzijdig. Zo kun je dit plaatmateriaal zowel binnen als buiten gebruiken. Dit komt doordat deze platen weerbestendig zijn. Zo is een HPL plaat vochtbestendig. Dit zorgt er niet alleen voor dat je deze platen buiten in de regen kunt gebruiken, maar hierdoor is Trespa / HPL ook geschikt voor vochtige ruimtes binnen zoals bijvoorbeeld de badkamer. Daarnaast is dit plaatmateriaal bestand tegen de UV straling van de zon. Dit voorkomt verkleuring. Je kunt dus met een gerust hart een HPL plaat buiten gebruiken.

Onderhoudsarm

HPL is onderhoudsarm. Hierdoor zul je weinig tijd kwijt zijn aan het onderhouden van dit materiaal. Dit komt onder meer omdat de materiaal niet tot nauwelijks vuil vasthoudt. Hierdoor is HPL een veel gekozen oplossing voor omgevingen waar hygiëne van extra belang is. Bijkomend voordeel is dat een HPL plaat gemakkelijk schoon te maken is. Dat bespaart je extra tijd.

Ruime keuze

Bij Plexideal tref je een uitgebreid assortiment aan op het gebied van HPL platen. Naast de dikte valt op in hoeveel kleuren dit plaatmateriaal verkrijgbaar is. Ook passende HPL schroeven bestel je hier. Dankzij de ruime keuze die je bij ons hebt, zijn er uiteenlopende toepassingen te bedenken waarvoor je dit materiaal kunt gebruiken.

   

HPL toepassingen

Dankzij de vele voordelen is HPL op diverse plekken toe te passen. Hieronder zetten we een aantal van de meest gekozen toepassingen voor je op een rij. Dit zijn maar een aantal voorbeelden, want de mogelijkheden zijn vrijwel grenzeloos.

Gevelbekleding

Een HPL of Trespa plaat wordt vaak ingezet als gevelbekleding. Ten eerste wordt hiervoor gekozen omdat dit materiaal extreem kras- en stootvast is. Daarnaast is Trespa waterdicht en UV bestendig. Je kunt deze platen hierdoor veilig buiten gebruiken zonder dat de platen beschadigd raken.

Badkamer

Eén van de redenen waarom HPL platen vaak buiten worden gebruikt, is het feit dat ze vochtbestendig zijn. Door deze kwaliteit is dit plaatmateriaal tevens perfect voor vochtige ruimtes. Binnen onze eigen woningen is de badkamer hier het bekendste voorbeeld van.

Laboratoria

Een andere plek waar HPL een populaire optie is, is binnen laboratoria. Binnen deze ruimte is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van een hygiënische plaat. HPL platen zijn eenvoudig schoon te maken en trekken bovendien geen vuil aan. Hierdoor is een hygiënische omgeving gegarandeerd.

Wat is Trespa?

Trespa is het bekendste merk op het gebied van HPL platen. Door de grote bekendheid is Trespa in feite een synoniem voor HPL geworden. Trespa is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Weert. Al sinds de jaren 60 ligt de focus van dit bedrijf op het produceren van panelen van een hoge kwaliteit. Door de jaren heen zijn de platen van dit bedrijf bijzonder populair geworden onder de consument. Hun platen zijn zelfs zo populair dat Trespa een synoniem is geworden voor HPL. Met een Trespa plaat of HPL plaat bedoel je dus in feite hetzelfde. Trespa heeft meerdere merknamen voor uiteenlopende toepassingen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Trespa Toplab, Trespa Virtuon en Trespa Athlon.

   

Wat zijn Volkern platen?

Volkern platen zijn harde sandwichplaten waarbij de lagen onder hoge druk zijn samengeperst. De plaat bestaat uit een kern van houtvezels en een stevige toplaag. Volkern platen zijn bijzonder duurzaam, want deze toplaag is goed bestand tegen krassen en stoten. Ook kun je deze platen buiten gebruiken, want zowel neerslag als de zon zal deze plaat niet aantasten. Klinkt dit als een bekend verhaal? Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen Trespa / HPL en Volkern platen.

De verschillen tussen Trespa (HPL) en Volkern platen

In een andere blog hebben we je uitgelegd wat de verschillen zijn tussen plexiglas en Trespa. Hier nemen we onder de loep wat de belangrijkste verschillen tussen Trespa / HPL en Volkern platen zijn. In feite zijn er weinig verschillen tussen Trespa / HPL en Volkern. Volkern is namelijk één van de productlijnen van Trespa. Het is een soort HPL. Het beschikt over vrijwel dezelfde eigenschappen. Alhoewel Volkern platen voornamelijk als gevelbekleding gebruikt worden, kun je deze platen ook op andere plekken gebruiken.

Trespa / HPL plaat op maat bestellen bij Plexideal

Als je op zoek bent naar een Trespa plaat of HPL plaat op maat, ben je bij Plexideal aan het juiste adres. Onze standaard op maat maak service is geheel gratis voor onze klanten. Wij kunnen de platen zowel lasersnijden als frezen. Dit levert een feilloos resultaat op. De platen zullen exact op maat zijn. Naast de hoge kwaliteit vallen ook onze aangename prijzen op. Wil je zelf ontdekken hoeveel je kunt besparen op Trespa / HPL platen? Neem dan gerust een kijkje binnen ons uitgebreide assortiment.