Geplaatst op door mark

Wat is Dibond?

Dibond (Alupanel) is een merknaam voor aluminium sandwichplaten. Deze sandwichplaten bestaan uit drie lagen: twee aluminium buitenplaten en één binnenplaat dat bestaat uit kunststof. Doordat de buitenplaten maar 0,3 millimeter dik zijn, is het materiaal erg licht van gewicht. De binnenkant bestaat uit kunststof polyethyleen. Dit zorgt voor een hoge stevigheid en slagvastheid in het materiaal.

Waarom worden de termen Alupanel en Dibond door elkaar gebruikt?

Zowel Alupanel als Dibond zijn merknamen voor deze platen. Beide termen worden dus gebruikt wanneer men spreekt over aluminium sandwichplaten.

Wat is het verschil tussen Dibond en Trespa?

Het verschil tussen Dibond platen en Trespa platen zit in de samenstelling van het materiaal. Dibond bestaat uit polyethyleen en aluminium en Trespa bestaat uit samengeperste houtvezellagen met een fenolhars toplaag. Qua toepassingen komen Trespa en Dibond redelijk overeen: beide kunnen gebruikt worden als gevelbekleding of keukenwand. Ook lijken de eigenschappen van beide materialen hetzelfde. Zo zijn ze beide stevig, weersbestendig, onderhoudsarm, duurzaam en zijn ze beide geschikt voor bedrukking en bestickering. Toch zijn er een paar verschillen:

Trespa is krasbestendig, slagvast, vandalismebestendig en bijna onbreekbaar. In vergelijking met Dibond is er meer keuze in diktematen. Trespa is namelijk verkrijgbaar vanaf 3 millimeter tot aan 20 millimeter dikte. Het is sterker en duurzamer dan Dibond en wordt vaker buiten toegepast. Het enigste nadeel is dat Trespa krimpt en uitzet bij temperatuurverschillen.

Dibond wordt in vergelijking met Trespa vaker binnen toegepast. Dibond is minder stevig dan Trespa. Daarentegen is het goedkoper, lichter van gewicht en makkelijker bewerkbaar. Bovendien zet het niet uit en krimpt het niet bij temperatuurverschillen.

Waar wordt Dibond / Alupanel voor gebruikt?

Dibond kun je voor verschillende doeleinden toepassen. Bijvoorbeeld omdat je een reclamebord nodig hebt. Aangezien Dibond niet makkelijk buigt, weersbestendig en erg sterk is, is het uiterst geschikt om hiervoor toegepast te worden. Bovendien is Dibond vlak, waardoor het makkelijk te bestickeren of te bedrukken is. Daarnaast kun je Dibond toepassen voor het bekleden van je carport, als gevelbekleding, keukenachterwand, wandbekleding of als zijpaneel voor een dakkapel. Verder kun je Dibond toepassen voor eenvoudige doeleinden zoals: displays, fotopanelen of whiteboards.

 

           

 

Eigenschappen van Dibond / Alupanel

Doordat Dibond weer,-wind,- en temperatuurbestendig is, kun je het zowel binnen als buiten toepassen. Daarnaast is het vlak, licht van gewicht, onderhoudsvrij en duurzaam. Dankzij de eigenschappen van polyethyleen is het materiaal sterk, waardoor het niet makkelijk te buigen is. Verder heeft Dibond een luxe en professionele uitstraling en vermindert de kwaliteit niet door de jaren heen. Bovendien kun je het eenvoudig schoon houden met een microvezeldoekje.

Bewerkingsmogelijkheden Dibond

Dibond kun je op verschillende manieren bewerken. Denk hierbij aan: zagen, frezen, zetten en bedrukken. Wil je één van deze bewerkingen toepassen op een Dibond plaat? Dan ben je bij Plexideal aan het juiste adres.

Zagen
Met een cirkel-of decoupeerzaag zagen wij Dibond platen gratis voor jou op maat.

Frezen
Dibond kun je bij ons laten frezen. Hiervoor maken wij gebruik van een CNC- of vlakbedfreesmachine. Deze freesmachines kunnen lastige vormen frezen in het materiaal en zorgt voor een goede randafwerking.

Zetten
Vanwege de hardheid van het materiaal kan Dibond niet zomaar gebogen worden. Hiervoor moet er eerst gefreesd worden met een hoekfrees. De hoekfrees freest een hoek van 45˚ in het materiaal, waarna je het kan buigen. Het buigen van Dibond heeft echter wel een limiet tot maximaal 30˚.

Bedrukken
Het bedrukken van Dibond levert een mooi en opvallend resultaat op. Een bedrukte Dibond plaat heeft een moderne en trendy uitstraling en is erg geschikt voor op kantoor of in een praktijk. Doordat het weersbestendig is kun je het zelfs buiten toepassen. Bedrukte Dibond is perfect materiaal voor een opvallend reclamebord. Ook kun je een foto erop laten bedrukken om het vervolgens aan de muur te hangen.

Waarom bij Plexideal bestellen?

Bij Plexideal kun je Dibond in verschillende kleuren, maten en diktes bestellen. Zo kun je kiezen uit de kleuren: zwart, zilver, wit, rood, ivoor, groen, grijs, geel, bruin en blauw. Daarbij heb je nog de keuze uit een matte of glanzende afwerking. Wil jij Dibond platen op maat bestellen? Dit kan eenvoudig via de webshop van Plexideal. Het product ontvang je al binnen 2 à 5 werkdagen. Naast Dibond bieden wij ook andere producten aan. Kijk hiervoor gerust rond op onze website en ontdek producten als: Plexiglas, polycarbonaat, HPL en polyethyleen.