Geplaatst op door Bakschik

Zelf Plexiglas zagen

Plexiglas (acrylaat) zagen vraagt om een goede voorbereiding en gedegen gereedschap. Je kunt het bijvoorbeeld met een cirkelzaag zagen. Ook is een decoupeerzaag bij gegoten Plexiglas optioneel.

Wil je Plexiglas liever op maat laten zagen? Bij Plexideal zagen wij het gratis voor je op maat. Neem hiervoor gerust een kijkje in ons assortiment.

Wat voor soort Plexiglas heb je nodig?

Plexiglas is verkrijgbaar in twee soorten. Je hebt namelijk geëxtrudeerd en gegoten Plexiglas. Alhoewel geëxtrudeerd Plexiglas goedkoper in aanschaf is, raden wij je dit af. Geëxtrudeerd Plexiglas heeft namelijk een hoge spanning in het materiaal, waardoor het makkelijk kan breken.

Je kunt dus beter kiezen voor gegoten Plexiglas. Dit materiaal is tijdens het productieproces namelijk niet geëxtrudeerd, oftewel “uitgerekt”, waardoor er minder spanning in zit. Hierdoor is het minder breekbaar en makkelijker te bewerken.

Wat heb je nodig?

 • Cirkelzaag (of decoupeerzaag: alleen bij gegoten Plexiglas mogelijk)
 • Schilderstape
 • Fijne zaagblad
 • Potlood/stift
 • Vlak werkblad
 • Veiligheidsbril
 • lijmtangen

Voorbereiding

Laat tijdens het zagen van Plexiglas altijd de beschermfolie op de plaat zitten. Plak vervolgens met schilderstape de zaaglijn af. Teken met een stift of potlood de zaaglijn op de schilderstape.

Snijd daarna met een Stanleymes lichtelijk over de zaaglijn om breuk of versplintering in de oppervlakte van de plaat te voorkomen.

Vlakke ondergrond

Vanwege de breukgevoeligheid is het uiterst belangrijk om te werken op een vlakke ondergrond. Zorg dat de plaat dus volledig wordt ondersteund en niet doorhangt.

Leg de Plexiglas plaat vervolgens langs de werkbank en klem het met behulp van een lijmtang vast aan de werkbank.

Zaagsnelheid en plaatdikte

Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken.

Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.

Om beschadiging te voorkomen is het van belang om langzaam te zagen. Houdt ongeveer een zaagsnelheid van 4 meter per minuut aan. Bij Plexiglas platen van 10 millimeter of dikker kun je het toerental lichtelijk verhogen en de snelheid verlagen.

4 zaag tips

 • Blaas het zaagsel na het zagen weg met een föhn of ventilator. Maak daarna pas het Plexiglas schoon. Als je dit niet doet, kunnen er krassen ontstaan.
 • Zaag altijd in een gelijkmatige snelheid. Als je van snelheid verandert, kan de rand van het Plexiglas verschroeien.
 • Vergeet niet om een veiligheidsbril op te zetten om zaagsel in de ogen te voorkomen.
 • Heeft de plaat geen beschermfolie? Gebruik vilt als ondergrond om krassen te voorkomen.

Gratis Plexiglas op maat laten zagen

Bij Plexideal kun je gratis Plexiglas en andere kunststoffen, zoals Polycarbonaat, Dibond, HPL en Polyethyleen op maat laten zagen. Neem gerust een kijkje in ons assortiment.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook eens onze blogpagina met andere kunststof gerelateerde onderwerpen.