Geplaatst op door Nicole Meijer

Energie besparen met voorzetramen

Wordt er in jouw huis veel gebruik gemaakt van enkelglas, waardoor je last hebt van tocht? En wil je door de hoge gasprijs je ramen beter isoleren? Dan kun je kiezen voor voorzetramen.

Wat zijn voorzetramen?

Voorzetramen zijn ramen die je binnen- of buitenshuis voor of achter enkelglas kunt plaatsen om warmte beter binnen te houden. 15% van de warmte verdwijnt namelijk via dichte ramen en deuren. Met een voorzetraam kom je dus niet alleen lekker warm de winter door, maar is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Hoe goed isoleert een voorzetraam?

Om te weten hoe goed iets isoleert, wordt hier een U-waarde aan gegeven. Hoe lager de U waarde is, des te beter het isoleert.
Zo heeft standaard dubbelglas een U-waarde van 2,8 W/(m^2*K) en enkelglas van 4 mm dik een waarde van 5,7 W/(m^2*K).
Als je enkelglas echter beter gaat isoleren door er een voorzetraam voor of achter te plaatsen, dan daalt de U-waarde en blijft jouw huis beter warm. Hieronder vind je een voorbeeld:

 • Enkelglas van 4 mm dik + voorzetraam van 4 mm Plexiglas heeft een U-waarde van 2,4 W/(m^2*K)
 • Enkelglas van 4 mm dik + voorzetraam van 4 mm Polycarbonaat heeft een U-waarde van 2,8 W/(m^2*K)

Conclusie: als je een voorzetraam van 4 mm dik voor of achter enkelglas plaatst van 4 mm dik, dan isoleert dit net zo goed of zelfs beter dan standaard dubbelglas!

Kunststof voorzetramen

 • Budget Plexiglas helder 4mm

  Plexiglas platen worden gratis op maat gezaagd. Tevens kun je tegen een kleine meerprijs bij…

   42,11/ m² excl. BTW
 • Plexiglas helder 4mm

  Plexiglas platen worden gratis op maat gezaagd. Tevens kun je tegen een kleine meerprijs bij…

   53,68/ m² excl. BTW
 • Polycarbonaat 4mm

  Polycarbonaat is 250 keer sterker en 50% lichter dan glas. Ook is het vandalisme- en…

   56,98/ m² excl. BTW

Goedkope voorzetramen

Nu de energieprijzen de pan uit stijgen, wil je uiteraard niet veel geld uitgeven aan voorzetramen. Glazen voorzetramen zijn duur en zelf lastig te monteren. Een voorzetraam van kunststof is daarentegen een stuk goedkoper én 50% lichter van gewicht, waardoor je het makkelijk kunt bevestigen.

In onze webshop vind je kunststof platen die wij gratis voor je op maat zagen. Kies bijvoorbeeld voor Polycarbonaat of Plexiglas als voorzetraam.

Voorzetraam monteren

Je kunt je voorzetraam met schroeven monteren. Ook raden wij je aan om gebruik te maken van isolatietape. Deze plak je op de zijkanten van de Plexiglas of Polycarbonaat plaat, zodat de plaat niet kan verschuiven en het geen tocht doorlaat.

Je kunt het beste kiezen voor kunststof platen van 4 mm dik, omdat de schroeven en isolatietape dan precies op het voorzetraam passen. Zo zorg je voor een optimale isolatie.

 

Toebehoren kunststof voorzetramen

Welk soort kunststof kun je als voorzetraam gebruiken?

In vergelijking met glas is kunststof goedkoper, lichter van gewicht en makkelijker te monteren. Er zijn twee soorten kunststoffen die je kunt gebruiken als voorzetraam, namelijk Plexiglas en Polycarbonaat. Hieronder vergelijken wij deze twee kunststoffen met elkaar.

Plexiglas

Plexiglas is een kunststof die vaak wordt gebruikt ter vervanging van glas. Plexiglas is namelijk:

 • 30 keer sterker dan glas
 • 50% lichter van gewicht
 • Laat evenveel licht door als glas
 • Betere isolatiewaarde dan Polycarbonaat
 • Goedkoper dan glas en Polycarbonaat

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een vandalismebestendige kunststof die ook als glasvervanger toegepast kan worden. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als “glas” voor bushokjes. De voordelen van Polycarbonaat zijn:

 • 250 keer sterker dan glas
 • 50% lichter dan glas
 • Laat evenveel licht door als glas
 • Isoleert iets minder goed dan Plexiglas
 • Goedkoper dan glas, maar duurder dan Plexiglas

Normale Polycarbonaat platen zijn niet UV bestendig, waardoor het na een aantal jaren kan gaan verkleuren. Plexideal levert daarom alleen Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV coating, zodat er geen verkleuring plaats kan vinden.

Kunststof voorzetramen

 • Budget Plexiglas helder 4mm

  Plexiglas platen worden gratis op maat gezaagd. Tevens kun je tegen een kleine meerprijs bij…

   42,11/ m² excl. BTW
 • Plexiglas helder 4mm

  Plexiglas platen worden gratis op maat gezaagd. Tevens kun je tegen een kleine meerprijs bij…

   53,68/ m² excl. BTW
 • Polycarbonaat 4mm

  Polycarbonaat is 250 keer sterker en 50% lichter dan glas. Ook is het vandalisme- en…

   56,98/ m² excl. BTW

Ramen met een speciale vorm isoleren

Heb je ramen die afwijken van de standaard rechthoekige vorm? Ook dan kun je bij ons terecht. Naast het op maat zagen bieden wij namelijk ook het lasersnijden en frezen van kunststof aan.

Lasersnijden

Heeft jouw raam een speciale vorm en wil je kiezen voor Plexiglas voorzetramen? Dan kun je Plexiglas laten lasersnijden. Een laser is namelijk uiterst precies en kan diverse vormen en de kleinste details in het materiaal snijden.

De kosten van het lasersnijden kun je eenvoudig berekenen via het offertesysteem CutWise. Het aanvragen van een offerte via CutWise is bovendien volledig vrijblijvend.

Frezen

Kies je voor voorzetramen van Polycarbonaat en heeft jouw raam een aparte vorm? Dan kun je dit materiaal door ons laten frezen. Wil je hiervoor een offerte ontvangen of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Kunststof voorzetramen op maat kopen

Bij Plexideal zagen wij gratis kunststof platen op maat. Wil je Plexiglas of Polycarbonaat op maat laten zagen? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop, kies de gewenste afmeting en bestel jouw kunststof plaat op maat.