Geplaatst op door mark

Wat is Polyethyleen?

Polyethyleen (PE) is een thermoplastische kunststof dat geproduceerd is uit aardolie. Deze kunststof is onder te verdelen in 4 verschillende soorten, namelijk: LDPE, HDPE, HMPE en UHMPE. Het verschil tussen deze 4 soorten heeft te maken met de manier waarop het polyethyleen is gemaakt. Dit heeft onder meer invloed op het moleculair gewicht van het polyethyleen. Hoe hoger het moleculair gewicht, des te hoger de dichtheid van het materiaal. Een hogere dichtheid zorgt voor hogere stijfheid, hardheid, sterkte en slagvastheid van het materiaal. Ook zorgt een hoge dichtheid voor betere bestendigheid tegen hoge temperaturen en chemicaliën.

Low Density Polyethyleen (LDPE 100)

Low Density Polyethyleen is de eerste polyethyleen-soort die er bestond. LDPE wordt onder hoge druk geproduceerd (zo’n 2000 bar) en heeft een moleculair gewicht van 100.000 g/mol. Deze polyethyleen-soort kan temperaturen aan van maximaal 70˚C. Echter, kan de temperatuur kortstondig opgehoogd worden tot 80˚C à 95˚C. LDPE is zacht en makkelijk buigbaar. Daarnaast is het waterafstotend en kan het goed warmte isoleren. Verder is het goed bestand tegen basen en zuren. Deze kunststofsoort wordt onder meer toegepast als: container, hottub, fles, geodriehoek, kabelbescherming, plastic folie en plastic zak. Echter, is het niet geschikt als persriool, gas- en chemieleiding.

High Density Polyethyleen (HDPE 300)

High Density Polyethyleen wordt met behulp van een katalysator onder lage druk geproduceerd. Het bestaat uit gepolymeriseerd etheen, hierdoor heeft het een moleculair gewicht van 300.000 g/mol. HDPE kan belast worden tot 90˚C en kortstondig zelfs tot 110˚C. Het behoud echter zijn vorm tussen -40˚C en 70˚C. Daarnaast is het chemisch resistent en bestand tegen verschillende weersinvloeden.

High Molecular Polyethyleen (HMPE 500)

High Molecular Polyethyleen heeft een moleculair gewicht van 500.000 g/mol. Ten opzichte van HDPE heeft het een betere slijt- en slagvastheid. Ook is het vochtafstotend en heeft het een lage wrijvingscoëfficiënt. Daarnaast is HMPE erg geschikt voor toepassingen waarbij geleiding centraal staat. Denk hierbij aan: transportbanden in de machinebouw of vleesverwerkingsindustrie. Wil je HMPE gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie? Dan kun je gebruik maken van de HMPE FoodGrade variant.

Ultra-High Molecular Polyethyleen (UHMPE 1000)

Ultra-High Molecular Polyethyleen heeft een moleculair gewicht van 1000.000 g/mol. UHMPE is ultra sterk en slijtvast. UHMPE is slagvaster, kerfbestendiger en heeft een lagere wrijvingscoëfficiënt dan HMPE. Daarnaast neemt het geen vocht op en is het geschikt om in direct contact te komen met levensmiddelen.

Polyethyleen goed voor het milieu?

Polyethyleen is opgebouwd uit koolstofatomen en waterstofatomen. Zodra dit wordt verbrand houd je water en koolstofdioxide over, oftewel: niet-giftige stoffen. Polyethyleen levert dus geen gevaar op voor mens, dier en milieu. Zuiver polyethyleen is herkenbaar aan de melkwitte kleur en is gevoelig voor oxidatie. Door additieven, zoals Black Carbon, toe te voegen krijgt polyethyleen de gewenste eigenschappen. Op die manier wordt deze kunststof weersbestendig gemaakt.

Toepassingen polyethyleen

Je kunt polyethyleen voor verschillende doeleinden toepassen. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken als: verpakkingsmateriaal, onderdelen voor machines en computers, plastic flesjes, plastic zakjes, werkbladen, afdekkappen en opslagtanks. Ook is het uiterst geschikt voor leidingen die onder druk staan. Denk hierbij aan: gasleidingen, drinkwaterleidingen en rioolwaterleidingen.

Polyethyleen eigenschappen

Polyethyleen heeft veel voordelen op het gebied van zijn eigenschappen. Eén van de voordelen van Polyethyleen is dat het robuust is en een hoge slagvastheid heeft. Ook geleid polyethyleen geen stroom. Daarnaast is het smaak- en geurloos, waardoor het geschikt is voor de voedingsmiddelenindustrie. Bovendien is polyethyleen duurzaam en recyclebaar. Een ander voordeel van polyethyleen is dat dit type kunststof chemisch resistent is. Echter, kan het alleen tegen lichtere zuren, zoals brandstof. Zuren zoals zwavelzuur kan polyethyleen niet goed tegen.

Voordelen van Polyethyleen

Polyethyleen heeft meerdere voordelen. Een aantal daarvan hebben wij hierboven al benoemd. Toch zijn er nog een aantal voordelen op te noemen. Zo is de zwarte kleur van polyethyleen bijvoorbeeld één van de pluspunten van deze kunststofsoort.

Top producten Polyethyleen

Voordelen zwart polyethyleen

Misschien is het jou al opgevallen dat bij Plexideal polyethyleen alleen in zwart HDPE verkrijgbaar is. Wij hebben specifiek gekozen voor HDPE, omdat dit veelal sterk en slagvast genoeg is voor onze klanten. Daarnaast is HDPE goedkoper dan HMPE en UHMPE. Bovendien zorgt de extreme sterkte en slagvastheid van HMPE en UHMPE ervoor dat deze kunststoffen lastiger te bewerken zijn. Zo treed er tijdens het lasersnijden een heftig smeltproces op, waardoor de afwerking minder mooi is dan bij HDPE. HDPE laat zich dus makkelijker bewerken en levert na bewerking een mooier resultaat op. Daarnaast zorgt de zwarte kleur van Polyethyleen voor vele voordelen. De zwarte kleur ontstaat door de toevoeging van Carbon Black. Dit zorgt voor minder krassen op het materiaal en maakt het resistent tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor je het voor meerdere doeleinden kunt toepassen.

Polyethyleen of polyetheen?

Is het polyethyleen of polyetheen? Beide benamingen horen bij dezelfde soort kunststof. Oorspronkelijk werd deze kunststof polyethyleen genoemd. Dit is echter veranderd naar polyetheen, omdat het tegenwoordig gemaakt wordt van etheen. Terwijl het vroeger werd gemaakt van aaneengeschakelde methyleengroepen. Toch is polyethyleen is nog steeds de meest gangbare benaming voor deze kunststofsoort.

Verschil tussen polyethyleen, polypropyleen en polystyreen?

Tussen de kunststoffen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polystyreen (PS) zitten zowel overeenkomsten als verschillen. Eén van de overeenkomsten is dat het allemaal thermoplasten zijn. Dit betekent dat deze kunststoffen vervormen bij verhitting, waardoor ze makkelijk te buigen zijn. Daarnaast zijn ze alle drie sterk, hittebestendig, recyclebaar, vochtbestendig, slagvast en chemisch resistent. Echter, kan polyethyleen alleen tegen lichtere soorten zuren. Ook zit er een verschil in sterkte en chemische bestendigheid. Zo is polypropyleen sterker en heeft het een hogere chemische resistentie dan polyethyleen. Daarnaast heeft polypropyleen 25% minder last van uitzetting en krimp in vergelijking met polyethyleen. Een ander verschil tussen deze drie thermoplasten is dat zowel polyethyleen als polypropyleen buiten toegepast kunnen worden. Echter, is dit niet mogelijk bij polystyreen, omdat polystyreen afbreekt door uv-straling.

Verschillen in toepassingen

Naast dat er verschillen en overeenkomsten zijn in eigenschappen, zijn er ook verschillen en overeenkomsten in toepassingen. Zo zie je polystyreen onder andere terug als beschermkap, voorzetplaat voor een fotolijst, wegwerpbeker of patatbakje. Ook wordt polystyreen in geëxtrudeerde vorm ingezet als isolatiemateriaal en in geëxpandeerde vorm als piepschuim. Deze toepassing is bij polypropyleen en polyethyleen niet aan de orde. Daarnaast kun je polyethyleen toepassen als gas-, riool- of waterleiding. Polypropyleen kun je daar eventueel ook voor toepassen, echter is dit minder gebruikelijk. In vergelijking met polypropyleen hebben polyethyleen leidingen namelijk één groot voordeel. Deze leidingen zijn namelijk erg geschikt voor CV installaties en kunnen zowel koud als warm water aan. Een uitzondering van Polypropyleen is dat je het kunt terugvinden in winkels als meubilair of vloerkleed. Dat is weer het unieke aan deze kunststof, want de kunststoffen polystyreen en polyethyleen worden hier niet voor toegepast.

Overeenkomsten in sectoren

Een aantal overeenkomsten is dat deze drie kunststoffen gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie. Dit komt omdat ze allemaal geur- en smaakloos zijn. Zo worden wegwerpbekers gemaakt van polystyreen, snijplanken van polyethyleen en het interieur van koelkasten en vaatwassers van polypropyleen. Ook vind je deze kunststoffen regelmatig terug in de bouwsector. In dit geval zorgt polystyreen voor de piepschuim en isolatiemateriaal, polypropyleen voor tandwielen en kettingen en is polyethyleen goed voor buizen, filters en klein mechanische onderdelen. Ook worden polypropyleen en polyethyleen beide ingezet binnen de medische industrie. Zo wordt polyethyleen toegepast in medische apparaten en vind je polypropyleen bijvoorbeeld terug in inhalatoren of injectiespuiten.

Polyethyleen plaat bewerken

Plexideal kan polyethyleen platen op 4 verschillende manieren bewerken. Zo kunnen wij het op maat zagen, lasersnijden, frezen of buigen. Het op maat zagen doen wij gratis voor onze klanten. Voor kleine details of lastige vormen is het lasersnijden van polyethyleen een goede optie. Het lasersnijden van polyethyleen is mogelijk tot een dikte van 12 millimeter. Wil jij juist een kamer of blinde sleuf maken in het materiaal, dan is frezen ook een mogelijkheid. Daarnaast kunnen wij polyethyleen voor jou buigen. Dankzij de goede thermoplastische eigenschappen van polyethyleen is het buigen van dit materiaal erg makkelijk.

Polyethyleen platen bewerken bij Plexideal

Wil jij graag een polyethyleen plaat bij ons op maat laten zagen? Neem dan contact met ons op of bestel dit eenvoudig via onze webshop. Voor meer informatie over de bewerkingsmogelijkheden of materiaalkeuze, kun je contact opnemen met één van onze experts. Zij beantwoorden graag al jouw vragen.