Geplaatst op door mark

Plexiglas is het populairste alternatief voor glas op dit moment. Dat is niet raar, gezien een aantal van de eigenschappen waar plexiglas over beschikt. Zo is dit materiaal qua gewicht een stuk lichter dan glas, maar tegelijkertijd is het 30 keer slagvaster dan glas. Bovendien zijn er vele toepassingen van plexiglas mogelijk. Zo kan het niet alleen als vervanger van glas gebruikt worden, maar ook voor bijvoorbeeld reclameletters en lichtbakken. Zelfs balustrades en balkonafscheidingen kunnen van dit materiaal gemaakt worden. Bij Plexideal zit je goed voor plexiglas op maat.

Hieronder vertellen we je meer over dit materiaal. Allereerst laten we je zien wat plexiglas eigenlijk is. Hierbij gaan we dieper in op de eigenschappen van deze kunststof. Waardoor is plexiglas zo’n goede vervanger voor glas? Vervolgens laten we je zien welke toepassingen er met plexiglas mogelijk zijn. Tevens tonen we je wat je moet doen om plexiglas te onderhouden. Plexiglas is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Wij kunnen plexiglas op maat zagen voor je. Ook kunnen we plexiglas snijden. Het op maat maken van plexiglas voeren wij geheel gratis voor je uit. Daarom bestel je bij Plexideal altijd wat je nodig hebt op het gebied van dit materiaal.

Wat is plexiglas?

Plexiglas is de meest gebruikte benaming voor polymethylmethacrylaat. Deze kunststof staat ook wel bekend als perspex, acrylaat, altuglas en oroglas. Plexiglas is een thermoplast. Dit houdt in dat deze kunststof zacht wordt als het verhit wordt. Dat is handig, want hierdoor is het mogelijk om plexiglas verschillende vormen te geven. Vaak is plexiglas transparant, maar plexiglas kan ook van een kleur voorzien worden. Daarnaast kan deze kunststof spiegelend gemaakt worden. Plexiglas wordt vaak als vervanger van glas gebruikt. Dit is geen onlogische keuze, want dit materiaal beschikt over een aantal voordelige eigenschappen.

Verschillende eigenschappen van plexiglas

Plexiglas wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas, maar er zijn nog veel meer toepassingen met plexiglas mogelijk. Dit komt omdat deze kunststof zacht wordt bij verwarming op hoge temperaturen, waardoor het eenvoudig vervormd kan worden. Maar er zijn nog meer redenen waarom plexiglas een uitstekende vervanger van glas is. Ten eerste is dit materiaal van nature lichter qua gewicht dan glas. Je zou misschien verwachten dat door dit lichte gewicht er ingeboet wordt op het gebied van stevigheid, maar niets is minder waar. Plexiglas is 30 keer zo slagvast dan glas. In tegenstelling tot glas versplintert plexiglas niet bij schade. Tevens laat plexiglas meer licht door dan standaard glas. Tot slot kan plexiglas makkelijker toegepast worden in omgevingen waar een hoge glasdikte nodig is. Gewoon glas zou in dat geval te zwaar worden om optimaal toe te kunnen passen.

Toepassingen van plexiglas

Er zijn diverse toepassingen voor plexiglas mogelijk. Zo kun je bij Plexideal terecht voor plexiglas platen. Plexiglas platen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan balustrades van trappen, maar ook balkonafscheidingen en beglazing voor het balkon. Voor dergelijke locaties is deze kunststof een goede optie omdat dit materiaal, in tegenstelling tot glas, niet versplintert in het geval van schade. Tijdens de Corona pandemie zijn plexiglas platen vaak gebruikt als spatschermen en vergelijkbare soorten afscheidingen. Zo kon men in winkels de 1.5 meter afstand beter handhaven.

Plexiglas kan eenvoudig vervormd worden. Hierdoor zijn de toepassingen van dit materiaal vrijwel grenzeloos. Zo wordt deze kunststof bijvoorbeeld vaak gebruikt in dierentuinen, voor onder meer grote aquaria en bassins. Ook voor winkeldisplays kan je kiezen voor plexiglas. Het is tevens een optie voor reclameletters binnen en buiten. Het is een populaire optie in sectoren zoals de jachtbouw en de modelbouw. Maar ook kleine objecten kunnen van dit materiaal gemaakt worden. Een goed voorbeeld hiervan is een sleutelhanger.

           

Plexiglas onderhoud

Een nadeel van plexiglas is dat het gevoeliger is voor krassen in vergelijking met standaard glas. Hier dien je rekening mee te houden als je plexiglas gaat schoonmaken. Het is aan te raden om plexiglas goed te onderhouden. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van dit materiaal, maar zo laat je deze kunststof er ook een stuk beter uitzien. Zo zul je langer plezier hebben, op welke manier plexiglas ook wordt toegepast. Maar hoe pak je het schoonmaken van plexiglas het beste aan?

Wat heb je nodig om plexiglas schoon te maken?

Ten eerste is het belangrijk dat je een zachte, niet-pluizende doek gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is een microvezeldoek. Daarnaast heb je een emmer nodig. Deze emmer dien je te vullen met lauwwarm water in combinatie met een schoonmaakmiddel. De verhoudingen die je hierbij hanteert is ruim water en maar een klein beetje van het schoonmaakmiddel. Het is ook handig om een antistatische reiniger bij de hand te hebben. Waarvoor dit middel gebruikt wordt, vertellen we je verderop in deze tekst.

Als schoonmaakmiddel kun je gebruik maken van een afwasmiddel. Het gebruik van Glassex raden wij af, omdat dit middel geen vaste vuildeeltjes oplost. Hierdoor loop je het risico dat je het materiaal bekrast doordat deze deeltjes aan het doek blijven zitten. Door het gebruik van een afwasmiddel te combineren met het regelmatig uitspoelen van de microvezeldoek, voorkom je dat dergelijke kleine deeltjes schade kunnen aanbrengen op het oppervlak. Het is daarnaast helemaal een afrader om gebruik te maken van chemische schoonmaakmiddelen. Deze middelen zorgen voor een onherstelbare waas. Dat is het laatste waar je op zit te wachten.

Hoe kun je het beste plexiglas schoonmaken?

Plexiglas schoonmaken is helemaal niet moeilijk. Je dient wel een aantal stappen te ondernemen om te voorkomen dat je de ondergrond per ongeluk bekrast. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hierboven vertelden we je al om een zachte doek te gebruiken die bij voorkeur niet pluist. Een microvezeldoek is een goede optie hiervoor. Spoel dit doek regelmatig. Dit lijkt je misschien overbodig en een hoop gedoe, maar toch krijgen wij geregeld van klanten te horen dat zij per ongeluk hun plexiglas op deze wijze hebben beschadigd. Pas hier dus goed mee op.

Het is belangrijk om vooraf met een antistatische reiniger over het oppervlak te gaan. Plexiglas kan statisch geladen worden. Door deze statische lading neemt de kans op het maken van krassen toe. Een antistatische reiniger voorkomt dat het oppervlak statisch kan worden. Bovendien is het gebruik van een antistatische reiniger een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je niet dagelijks je plexiglas hoeft te ontdoen van stof. Hierna kun je simpelweg met een natte microvezeldoek het oppervlak grondig reinigen. Spoel het doek regelmatig (we kunnen het niet vaak genoeg zeggen) en gebruik niet teveel kracht als je met het doek over het oppervlak gaat.

Plexiglas op maat bestellen bij Plexideal

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er enorm veel toepassingen mogelijk met plexiglas. Dit materiaal is een uitstekende vervanger van glas. Het is licht, 30 keer sterker dan glas, het kan in verscheidene vormen geproduceerd worden en het laat veel licht door. Bovendien is het niet moeilijk om dit materiaal te onderhouden. Bij Plexideal ben je aan het juiste adres voor plexiglas op maat. Met behulp van onze machines kunnen wij plexiglas zagen en plexiglas snijden. Zo ontvang je altijd het product dat je nodig hebt. Plexideal staat bekend om zijn goede prijzen en de snelle levering. Je hoeft dus niet lang te wachten op je bestelling. Neem gerust een kijkje op onze website en ontdek zelf de mogelijkheden.